QR koder – pas på!

QR koder – pas på!

Har du bemærket disse små mystiske firkantede QR koder, der hænger rundt omkring? Du ser dem i annoncer, i breve og på plakater, hvor de venter på at du skal indscanne dem på din smartphone. Når du så gør det, sker et eller andet: måske lander du på et website, eller du får måske mulighed for at se et videoklip af noget. QR koder bruges efterhånden hyppigt, og det bliver spændende at se, hvordan de slår igennem i fremtiden. Scanner du QR koder? Nå, det jeg ville med denne artikel er at advare dig imod at blive for modig, når du ser sådanne QR koder. De kan nemlig være ondsindede. Det mener sikkerhedsfirmaet Bullguard.

Bullguard har udsendt en pressemeddelelse, hvor de gør opmærksom på den potentielle fare, der ligger i QR koderne. Firmaet anser det som sandsynligt, at koderne sandsynligvis vil blive misbrugt af kriminelle til at stjæle personlige data.
– QR-koderne er endnu en måde at bruge sin smartphone på. Man skal blot downloade en gratis app, og så kan man scanne koden med telefonens kamera og får med det samme adgang til et produkt eller en service. Og det er naturligvis både godt, nyttigt og sjovt, siger Claus Villumsen fra Bullguard.

Russerne kan bare det der…
Ifølge BullGuard er det største problem med QR koder at du sjældent ved, hvad du henter, når du scanner koden. Vi har en klar fornemmelse af, at vi skal passe på når vi er på internettet, men vores viden om QR kodernes muligheder for banditnarrestreger er begrænset. Bullguard nævner nogle eksempler på ting og sager, der kan ske, hvis man scanner QR koder, fx:

  • Sende information til de kriminelle fra din kalender, kontaktliste eller kreditkortinformation (hvis man shopper eller bruger netbank fra mobilen)
  • Forsøge at stjæle password’et til din Google eller Facebook-konto. Husk på, hvor mange mobil-apps der er integreret med disse sociale netværk..
  • Installere keylogging-software, som aflurer hvad du skriver på tastaturet
  • Sende overtakserede SMS’er uden at du ved det

I Rusland blev en trojaner spredt via QR koder. Når folk downloadede den, begyndte den at sende SMS-besker til 35 kroner stykket. Derfor bør du tænke dig godt om, inden du scanner løs. Fortæl andre om de muligheder, banditter kan opnå via QR koder. Husk at orientere børnene, som fristes af QR koderne. Brug en QR-kode scanner app, som viser den internetadresse koden peger hen til. Så kan du undgå skaden, inden den brager løs. Undgå tilfældige QR koder på veje og stræder, og pas især på hvis du ejer en Android smartphone, idet det er nemmere at udvikle skadelige apps til Android, end det er til iPhone universet.

www.bullguard.com/products/bullguard-mobile-security-10.aspx

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.