Portable Apps

Portable Apps

Hvis der er en ting, der har stor betydning for mig omkring min computer, så er det at kunne tilpasse den til den måde, jeg arbejder på. Sætter jeg mig ved en ny computer, ser jeg en række trin foran mig med ting, jeg skal gøre for at kunne gøre programmerne bedre til at passe ind i min hjernes måde at arbejde på. For slet ikke at tale om hvis man sidder med en computer med en fremmed browser. For slet ikke at tale om, at alle éns egne ting ikke er der – browserens eller emailprogrammets adresselister; FTP-programmets steder, som man ofte kobler sig til; der er mange ting. Alt kan naturligvis lade sig gøre, men det er alligevel som at være højrehåndet og være nødt til at gøre det hele med venstre.

Her kommer så Portable Apps ind i billedet. Som navnet siger, er det programmer, som man kan have med sig. Ideen er god, logikken er enkel: Det er programmer, man kan installere hvor som helst; de lægger udelukkende filer det sted, hvor de bliver installeret, hvilket betyder to fordele: De lægger ikke filer rundt omkring i systemet, og de kræver ikke administratoradgang for at installere. Når jeg her siger installere, så er det faktisk bare en udpakning. Oprindeligt var der en USB-stick i deres logo, men det kræver faktisk bare, at der er et sted at installere dem – så de kan køres fra et netværksdrev, for eksempel, jeg har selv kørt dem fra min MP3-afspiller, for det er jo i virkeligheden også bare en RAM-chip med god plads; har man en indbygget kortlæser, kan det måske være praktisk at have det på et SD-kort, så er det lige til at have sine programmer i tegnebogen! Hjemmesiden viser endda Dropbox-logoet – så har man da sine programmer med til alle tider.

Der er en efterhånden ret stor liste af programmer, der kan installeres som Portable Apps – mest kendte er nok Firefox, LibreOffice, Google Chrome, Skype, Thunderbird (der skal man lige tænke sig om først, for emails med attachments kan hurtigt sluge megen plads på stick’en), NVU/Kompozer, GIMP, Inkscape, Irfanview, Filezilla, VLC, Scribus – og KeePass, hvilket er en smart måde at få sine passwords med sig rundt på. Dette er bare et lille udsnit af programmerne fra listen – et lille udsnit af programmer, som jeg i hvert fald selv savner, når jeg er væk fra min egen computer. 

Man kan så lægge disse programmer ind et for et; men skal det gøres ekstra smart, skal man bruge deres Portable Apps platform. Når man installerer dette lille program og starter det, får man en menu i nederste højre hjørne i stil med systemets menu, som man har i nederste venstre. Det skal siges, at jeg ikke har afprøvet Portable Apps på Windows 8, men kun på XP og Windows 7. Man får i systembakken ved siden af uret et ikon med det grå Portable Apps-logo, som man kan klikke på for trække menuen op eller lukke den.

Denne menu giver faktisk adgang til det hele. Herfra kan man checke, om der er nyere versioner af programmer, man har installeret, og man kan installere en app, man har downloadet, derigennem – så den kommer til at stå på menulisten.

Desuden kan man herfra kalde en liste af programmer op fra Portableapps.com, hvor man kan markere de programmer, man gerne vil have installeret – så henter systemet programmerne og installerer (portable04a).

Alle programmerne, der installeres på denne vis, kommer i en PortableApps-mappe, og som tidligere nævnt: De bliver her og ingen andre steder (portable05a). Det betyder også, at når man har indstillet sine programmer, som man vil have dem, importeret sine bogmærker og hvad der ellers er, og man tager sit Portable Apps-sæt med sig, så bliver indstillingerne også liggende sammen med programmerne. Desuden opretter den en dokument-mappe, så man kan bruge den sammen med sine Portable Apps-programmer. Så er det nemmere at holde styr på, hvor tingene er, og man kan sætte denne dokumentmappe til at være dokumenternes standardfilplacering i de forskellige programmer, så alting hele tiden findes på det sted, hvor programmerne kigger, og ikke en eller anden sti på selve computeren.

Hvis man nu starter med en god stor stick og tager disse ting med rundt i et stykke tid, så kan man godt ende med en meget stor mængde filer, som man kunne tænke sig at kunne beholde længere end en USB-sticks levetid. Man kan have brugt dem til at arbejde på et længere projekt, for eksempel. Opgaver til arbejde og uddannelse.

Her finder man så den smarte mulighed i menuen at kunne lave en backup. Her kan man vælge udelukkende at gemme dokumenterne, man kan gemme sine programindstillinger i en fil for sig, eller man kan vælge at gemme hele indholdet af den Portable Apps-installation. Man kan vælge at få sin backup pakket, så den fylder mindre (portable07a).

En sådan backup er praktisk til en selv, men også hvis man er en gruppe, der skal arbejde med et projekt, hvor alle skal bruge visse programmer og filer fra starten; så er det praktisk at kunne lave en programinstallation, lægge de nødvendige filer i dokumentmappen, lave en backup og så dele den backup med de andre ved hjælp af f.eks. Dropbox.

For at slutte af med min personlige vinkel på det: Jeg bruger Portable Apps hver eneste dag på min arbejdscomputer. Dels for at kunne bruge en browser, hvis genvejstaster jeg har i fingrene, men også fordi jeg sidder i et job med tusindvis af små opgaver, hvor lidt ekstra værktøjer er vigtige. Jeg bruger hver eneste dag PDFTK, et lille værktøj til at arbejde med PDF-filer – jeg får hundreder af indscannede PDF-ark, som jeg bruger PDFTK til at samle til en enkelt PDF-fil, inden de journaliseres eller oversendes; Jeg bruger GIMP til lette, men alligevel bestemte billedbehandlingsopgaver, som Paint ikke lige kan leve op til; LibreOffice, fordi nogle ting er nemmere end i MS-Office; CamStudio, fordi det ofte er nemmere at skyde en hurtig instruktionsvideo til en kollega end at skulle en længere forklaring igennem. Jeg tager altså ikke programmerne med rundt, men har til gengæld gavn af at kunne bruge dem uden at skulle have administratorrettigheder for at kunne få adgang til dem, og jeg behøver ikke at være bange for, at programmerne efterlader noget på mine arbejdsmaskiner. Jeg har tidligere, mens jeg havde mere mobil arbejdsplads, haft dem på et netværksdrev, så jeg kunne bruge dem andre steder også.

Portable Apps har været i gang i en del år efterhånden, de virker, de har et aktivt miljø omkring sig, og opdateringer kommer altid hurtigt. Der er et forum, hvor man stadig kommer med nye forslag til programmer, der kunne bruge som Portable Apps, og forskellige programmer lægges ud til test, så bare fordi det man bruger ikke lige står på PA-listen endnu, betyder ikke, at de ikke kommer til det, eller at der ikke findes en betaversion, du kan forsøge dig med. Kommer du ofte rundt og skal bruge andre Windowscomputere, hvor du kommer til at savne din egen værktøjskasse – så er dette her nok noget for dig.

http://portableapps.com/apps

   

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.