Pokemon Go – et no go

Pokemon Go – et no go

Det er da lige godt utroligt hvor stor betydning en bitte app på smartphones og tablets kan få. Også selv om vi efterhånden troede at nu var alle geniale apps da opfundet. Jeg taler naturligvis om Pokemon Go, som er blevet det helt store hit på verdensplan.

Snart uanset hvor du kigger hen, ser du både børn, unge og sågar voksne rende rundt med næsen begravet i en lille skærm, mens de stakåndet render rundt og jagter ”imaginære monstre” i form af små pokemons. På en eller anden smart måde er det lykkes Nintendo at skabe et kæmpe hype om Pokemon Go, som nu ligger installeret på millioner af smarte gadgets verden over, Danmark inklusive.

Pokemon Go er godt for børnene

I går eftermiddags måtte jeg hoste meget højt, da jeg på cykel nærmede mig en knægt på cirka 10 år. Han gik over vejen med stirrende øjne – ikke på trafikken men på sin iPad. Helt utroligt. Glem alt om biler, cykler eller pensionistbander med rollatorer. Han ænsede ingenting. Nada. Han havde åbenbart fået færten af en Pokemon og så skulle den altså bare i hus.

Jamen, det er da bare så godt at vi får vores børn ud at røre sig.

Den tossede kommentar har vi efterhånden hørt mange forældre sige. Og ja, det er da så fint at jeres børn og unge omsider har set ideen i at mærke verden, men kort hvor er det fjollet, at der skulle en app til, hvor punket på dagsordenen hedder at jagte Pokemons.

Inden forældrene nu går helt i selvsving over, hvor lækkert det er at de ikke længere behøver at koncentrere sig om deres børn, så husk at fortælle dem, hvad de må og hvad de ikke må derude i samfundet. Man skal se sig for. Man skal holde sig fra private områder. Man skal opføre sig høfligt. Man skal være til stede.

Lummert emne over for piger

I weekenden var vi i Kolding, hvor vi både så knægte på 12 samt piger på 22. De var alle optaget af at jagte pokemons, og det helt positive var at de reagerede med smil på læben, når jeg forsigtigt spurgte til, om de havde held med foretagendet. Pludselig havde jeg samtaler kørende med søde drenge på 12 og charmerende piger på 22.

I gamle dage skulle man differentiere emnet. Snakken med 12-årige knægte kunne handle om Messi, Ronaldo eller den nye iPhone 6S. Snakken med 22-årige piger kunne næsten kun blive lummer … Sådan er det ikke i dag takket være Pokemon Go. Jubii og hurra for det. Nu har alle midaldrende mænd en chance for at komme i snak med unge, kønne piger.

Og så er der lige den vigtige detalje: dit privatliv er i fare. Jeg måtte naturligvis installere Pokemon Go på min Android smartphone, og installationen gik let og elegant. Udfordringerne opstod, da programmet lige skulle hente visse informationer fra min smartphone. Den spurgte således om tilladelse til at få adgang til mit kamera og min GPS. Det havde jeg ikke problemer med.

Straks værre blev det, da Pokemon Go også skulle have adgang til mine kontakter og da den ydermere insisterede på at ville sende mig nyhedsbreve fremadrettet, måtte jeg opgive installationen. Pokemon Go er ikke en del af min virkelighed.

Ved du for resten, at Pokemon Go startede med at bede om at få adgang til din Google profil, hvor de kunne se alt hvad du foretager dig på profilen: dine søgninger, dine mails, dine bevægelser via Google Maps og så videre.

Kig op

Jeg anser mig ikke for at være en sur, gammel mand. Faktisk synes jeg, at jeg er ret åben over for nye tiltag, og jeg er altid begejstret, når man kan ”tricke” børn og unge ud at røre sig. Men Pokemon Go er simpelt hen for skørt. At lokke tænkende væsener ud for at jagte imaginære monstre – det lyder gakgak, synes du ikke?

På falderebet vil jeg gerne opfordre til at man følger sloganet ”Kig op”. Tag en pause fra din smartphone. Put den i lommen eller i tasken og lad den ligge der, hvis du ikke nødvendigvis skal bruge den. Prøv især at lade den ligge der, hvis du tager på cafe eller hvis du skal en tur med bus eller tog.

Kig op. Kig på dine medmennesker. Se hvad de foretager sig. Skulle du være heldig at få øjenkontakt med et homo sapiens, så smil til vedkommende.

Ved du godt at chancen for at få et smil retur er kæmpestor?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.