Photoshop Elements 8 er fantastisk

Photoshop Elements 8 er fantastisk

Hvis man arbejder seriøst og professionelt med billedbehandling, er man ikke i tvivl om hvilket program, som skal tages i brug: Photoshop. Photoshop har i mange år været det ultimative software, når det handler om billedredigering, og det er Photoshop, som primært står for nytænkning, når det handler om billedbehandling. Eneste ulempe ved Photoshop er prisen. Den er ganske enkelt alt for pebret for den almindelige gennemsnitsbruger, for det er de færreste, som har råd til at hive 6000-8000 kroner op ad lommen for et program. Det ved Adobe godt, så de har succes med en “skrabet” version af Photoshop. Denne version hedder Photoshop Elements, og Adobe præsenterer nu den nyeste version, Adobe Photoshop Elements 8.

Genkender ansigter
Desværre udgiver Adobe ikke en dansk udgave af Elements. Og så er der egentlig heller ikke flere ulemper ved programmet. Elements er helt klart et program, som jeg anbefaler på det varmeste. Jeg sætter som regel en ære i at finde gratis programmer, som matcher købesoftware, men i denne ombæring kommer mit Joachim von And’ske gen til kort: der er simpelt hen ikke noget gratis software, som er lige så brugervenligt og godt som Photoshop Elements. Den nyeste version duer til både Mac og Windows, også til den spritnye Windows 7.

Installationen går aldeles problemfrit, og når Photoshop Elements 8 starter op, hjælper en guide dig videre: vil du organisere dine billeder, eller ønsker du at redigere løs. Faktisk er Elements langt mere brugervenlig end den bekostelige storebror. Herfra skal der ikke falde pralerier over evnerne i Photoshop, og denne mindre version af Photoshop er nem og ligetil.  Jeg har tidligere anvendt gratisprogrammet Picasa til at holde styr på mine digitale billeder, men den indbyggede Organizer er helt fænomenal. Efter at Elements har indlæst mine billeder på harddisken, har man mulighed for at “tagge” billederne med nøgleord. Herefter bliver livet langt nemmere, når man skal finde bestemte billeder. Programmet forsøger også at genkende ansigter på billederne, hvorefter man kan knytte navne til personerne, som optræder på de enkelte fotos. På den måde bliver det endnu nemmere at finde billeder af venner, familie og bekendte.

Væk med de røde øjne
Redigeringsdelen i Photoshop Elements er også blevet forbedret i forhold til tidligere versioner. Man har en ordentlig stakfuld nyttige redskaber, når billeder skal shines op. Værktøjerne minder i høj grad om dem man ser i den “rigtige” Photoshop, og man bruger disse værktøjer på samme måde, som hos storebror. At fjerne røde øje er utroligt let: man vælger rød-øjeværktøjet, trækker en firkant om det røde øje og vupti: så er øjet atter pænt. Sådan er det generelt i programmet. Når man først har knækket koden, er det relativt let at bruge redskaberne. Indpakningen er desuden pæn og indbydende, og jeg synes på mange måder, at Elements er nemmere at gå til end storebroderen. Når billederne er færdigredigeret, hjælper Elements dig med at gøre dem parat til det du ønsker: print, til brænding på en dvd eller måske som en lille film eller galleri, som skal lægges på internettet.

Videoklip som bonushjælp
– Med næsten 20 års erfaring med Photoshop gør vi de førende teknologier til billedhåndtering for professionelle tilgængelige for Elements-brugere. Med Elements forenkler vi redigeringsarbejdet uden at give afkald på funktionernes kraft. Dertil har vi lagt smarte værktøjer, som giver alle slags brugere mulighed for at håndtere opgaver, som tidligere blev anset som svære, siger Mattias Jonsson, produktansvarlig for foto hos Adobe Systems Nordic.

Nu vokser træerne ikke ind i himlen af sig selv, og det skal ingen hemmelighed være, at det kræver en vis portion gåpåmod at få det fulde udbytte af Photoshop Elements. Det er absolut en skam, at programmet ikke fås i en dansk version, men med hjælp fra internettet får man hurtigt en masse ud af programmet. En søgning på “tutorials photoshop elements” (uden gåseøjne) i Google giver gode ideer til hvordan man bruger programmet. Desuden skal man ikke underkende mange af de hjælpevideoklip, som blandt andet findes på YouTube samt de indbyggede videoklip i Hjælpemenuen.

Næsten DTP
Photoshop Elements udgør næsten et fikst, lille DTP program. DTP står for DeskTop Publishing. Det er en type program, som primært producerer tryksager. Photoshop Elements gør det nemt at sammensætte forskellige tryksager, for eksempel
•    Fotobøger
•    Fotokalender
•    Lykønskningskort
•    Digitale fotos
•    Fotocollager
•    Cd- og dvd-labels

Vejledende priser
Adobe Photoshop Elements 8 til Windows eller Mac har en vejledende pris på 775 kroner. Dobbeltpakken med Adobe Photoshop Elements 8 og videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere Elements 8 til Windows kan fås for en vejledende pris på 1.162 kroner. Premiere Elements er et særdeles rost stykke software, hvis man ønsker at redigere i sine videooptagelser. Masser af automatik, lyde og effekter venter på at gøre dine optagelser endnu bedre. Mere information om priser, opgraderingsvilkår og support kan findes på hjemmesiden.
www.adobe.dk/go/photoshopelements

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.