Photoshop CS5 – superb billedbehandling

Photoshop CS5 – superb billedbehandling

Så kom tiden, hvor kongen over dem alle – på billedsiden – Photoshop kom i en ny version. Den ny hedder CS5, og fortsætter de gode takter, som vi så i CS4 (og forgængerne). Inden vi fortsætter med de rosende vendinger om CS5, vil nogen sikkert indskyde at 1) Photoshop er for dyrt og 2) der findes gode alternativer til billigere penge – endda gratis. Og ja: begge postulater er sande. Photoshop er ikke et program man bare sådan lige anskaffer sig. Der skal lægges adskillige tusinde kroner på bordet, og ja: der findes gode, gratis alternativer. Min påstand er bare, at ingen nærmer sig den kvalitet, som Photoshop oser af. Og folk, som ser frem til CS5, kan godt glæde sig: CS5 er bedre end forgængerne.

Brugerfladen minder i princippet om CS4, så her er der ikke de store fornyelser, men under motoren gemmer sig nu en 64 bit-version af Photoshop, som skulle være noget hurtigere end den almindelige 32 bit. Om dette er tilfældet, kan jeg ikke bedømme, da jeg udelukkende har haft fingrene i 64 bit. Dog går det ganske godt på min stationære pc med fire GB RAM. Photoshop CS5 starter mindst lige så hurtigt som CS4, og så har Adobe givet opstarten en lille krølle på halen i form af en ny ”opstarts-præsentationsboks”.

En tredimensionel perle
Værktøjerne i CS5 er forbedret på mange områder. Det, som måske falder mest i øjnene, er 3D-integrationen, som har fået et ekstra nøk i den rigtige retning. Meget grafisk arbejde i dag foregår i det tredimensionelle miljø, og vi forbrugere er efterhånden vænnet til at smovse laber 3D-grafik i os. Her er Adobe Photoshop CS5 virkelig en perle. Det er eksempelvis meget nemt at trække 3D-figurer ind i eksisterende billeder og arbejde med 3D-grafikken uden problemer. Via små plugins er det virkelig nemt at trække disse 3D-figurer ind – figurer som andre personer har fremstillet for dig.

Markeringen i CS5 er også blevet mere behagelig at arbejde med. Nye værktøjer gør det således nemmere at markere elementer, som tidligere var svære at have med at gøre. I gamle dage var det særdeles langhåret – undskyld udtrykket – at markere personers hår – noget som man havde brug for, hvis man skulle fritskrabe personer i et billede. Desuden er det blevet meget mere enkelt at fjerne ting og personer fra billederne via nye, forbedrede værktøjer. Content Aware Fill er virkelig en fremragende opfindelse, hvor det pludselig er ”pjece of cake” at fylde områder ud, hvis det er det man ønsker. Funktionen Puppet Warp hjælper dig med at vride og bøje billeder, og stive figurer bliver pludselig smidige og livagtige.

Forbedret RAW-behandling
Hvis man er fotograf eller elsker at arbejde med sine digitale fotos, er Photoshop CS5 absolut et program, man bør overveje at anskaffe sig. Dine RAW-filer får en mere nænsom behandling når du tager CS5 i brug, idet Adobe Photoshop Camera Raw 6-plug-in klarer opgaven uden at smadre for meget! Og så har sort/hvid-funktionen også fået et pift, så man nu skaber ret flotte billeder i forskellige sort/hvid-nuancer. Det er med andre ord blevet sjovere at eksperimentere med sine billeder.

For at få det fulde udbytte af Photoshop CS5 kræver det at man har et vist tag på programmet. Photoshop er ikke et stykke software, man sætter sig ind i på en eftermiddag (eller på en uge for den sags skyld), og programmet henvender sig da også til professionel brug af for eksempel grafikere og fotografer. Jeg tør dog godt vove den påstand at købet af Photoshop CS5 hurtigt bliver meget populært i den grafiske afdeling, når billederne skal bearbejdes på seriøs og professionel vis. Mange ønsker sikkert at blive ved den gamle Photoshop-version, for priserne på CS5 er en anelse pebrede. Jeg er dog ganske sikker på, at når programmet først er installeret på brugernes computere, så ser man pludselig mange nye og uanede muligheder i CS5.

For den almindelige bruger er Photoshop CS5 overkill. Her er prisen simpelt hen for høj, og jeg opfordrer i stedet til at vente en rum tid, for så dukker Photoshop Elements op i en ny og forbedret version. Elements kan ikke så meget som den rigtige Photoshop, men prisen er da også blot en tiendedel af prisen på CS5, og det er som bekendt en hel anden snak. Priserne afhænger af hvilken version af Photoshop CS5 du vælger, og om du skal opgradere eller have en version ”fra bunden”. Klik ind på hjemmesiden og se meget mere om Photoshop CS5. Adobe er klar over at de har skabt et lækkert produkt, og det kommer blandt andet til udtryk gennem laber grafik på websitet.

www.adobe.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.