Photoshop CS4

Photoshop CS4

Verdens bedste billedbehandlingsprogram er blevet endnu bedre. Adobe Photoshop, som i mange år har siddet øverst på tronen, fortsætter på toppen, og det sker med deres nyeste version af programmet. Den hedder Photoshop CS4, og den landede for nyligt. Et blik på den CS4 fortæller, at Photoshop er blevet bedre og mere brugervenlig. Netop brugervenligheden spiller ind, når nybegyndere udi digitale billeder arbejder med billedbehandling, og her formår Adobe at præsentere et program, som er fantastisk avanceret samtidig med at det er blevet lettere at navigere rundt i de enestående muligheder, der ligger gemt i programmets menuer.

Spændende teknologi flytter grænser
Nu er det ikke alle og enhver, som strømmer ud i diverse computerbutikker og investerer lønkroner i Photoshop. Dertil er programmet lidt for pebret på prisen, men for folk, som arbejder professionelt med digitale billeder, er CS4 absolut en version som man bør kigge nøjere på. Adobe skruer op for nye muligheder, som Photoshop giver, og visse ting er gjort mere enkle i denne nye version. Eksperter vil måske ligefrem mene, at de i højere grad kan arbejde mere frit i programmet, og nogen vil måske påstå, at arbejdet bliver mere effektivt, når man et langt stykke hen ad vejen selv kan foretage justeringer i programmet.

Nu er jeg langtfra en fotohaj med forstand på de finesser og funktionaliteter, som Photoshop vanligvis byder på, men jeg bemærker straks, at Photoshop er blevet nemmere og mere delikat at kigge på. Jeg har hidtil anvendt Photoshop til det man populært kalder for ”til husbehov”, men den nye version har i høj grad gjort mig mere nysgerrig, og det skyldes blandt andet brugerfladen, som efter min mening er mindre nørdet og mere menneskelig.

– Photoshop står for en innovativ tankegang, der virkelig kan flytte grænserne for digital billedbehandling.  Den nye version er ingen undtagelse. Den er fyldt med spændende teknologi, som samtidigt er nem at bruge. Den nye Photoshop CS4 er også præget af vores stadige stræben efter at forenkle det normale workflow for forskellige slags brugere, så deres daglige arbejde bliver nemmere, hurtigere og mere enkelt at kontrollere,” siger Fredrik Johannesson, produktspecialist hos Adobe Systems Nordic AB.

Et sultent program
En behagelig del af programmet er Bridge. Nu er det endnu nemmere at søge efter og håndtere de stakkevis af digitale fotos, som ligger spredt på harddisken, og Bridge giver et godt overblik over billederne. Der findes desuden nye funktioner for kameraimport, visuel navigation mellem mapper
og en karrusel-fremvisning af større grupper billeder. Det gør det alt sammen noget lettere at håndtere computerens billeder.

Men hovedkernen i Photoshop er de muligheder, som brugeren får til rådighed, når selve billedredigeringen går i gang. Her er CS4 fabelagtig. Det er eksempelvis blevet meget nemmere at skalere billedernes størrelser, så de passer til de formål, som billederne skal bruges til. Det er slut med besværlige indstillinger, hvor man skal tænke i pixels og andre fagudtryk. Det er desuden lettere at arbejde med flere billeder ad gange, idet billederne lægger sig ind i programmet via små faner, der vises øverst på arbejdsområdet – faktisk lidt á la det vi kender det internetbrowsernes faneblade. Det gør det hurtigere at klikke og arbejde imellem flere åbne billeder. Jeg er ligeledes begejstret for de nye paneler, der afløser de lidt mystiske vinduer, som ellers har været en fast del af Photoshop i mange år. Nu er det for eksempel en smal sag at korrigere levels og kontraster i mine billeder.

På den tekniske side af sagen konstaterede jeg at CS4 blev lagt ind på harddisken, som tilgodeså min computers 64 bit processor. Det gør programmet stærkere på visse punkter, men jeg konkluderer også at de to GB RAM, der ligger i min computer bør fordobles, hvis jeg skal udnytte alle mulighederne i CS4. Programmet sluger nemlig en del ressourcer. For den almindelige bruger af billedredigeringsværktøjer er CS4 nok ikke det oplagte valg på grund af prisen, men hvis man stiler efter et ultimativt program til at bearbejde billeder med, er Photoshop stadig den ukronede konge. Uden diskussion.

Vejledende pris for Photoshop CS4:
Opgradering fra en tidligere version: 2.325 kroner
”Ren” pris: 7.900 kroner

www.adobe.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.