Password manager hjælper

Password manager hjælper

Huhejsa. Undersøgelser viser, at en af de helt store årsager til hack og ransomware, er at folk stadig anvender elendige passwords. Ja, man tror jo næsten det er løgn, når man læser at over 23 millioner mennesker på verdensplan bruger kodeordet 123456. Jep: 123456.

Det er jo helt vildt, at nogen forsøger at pakke deres data og tjenester ind med så sølle et kodeord. Det kan enhver hackerrobot knække hurtigere, end du kan nå at sige ”pokkers”. Og det gælder alle mulige former for tjenester, der er afhængige af et godt password: email, sociale medier, spil – you name it.

Eksempel på et godt password

Derfor handler det om at oprette så intelligente passwords som muligt. Jeg plejer at holde det rimeligt simpelt ved at sige følgende:

  • Start med et stort begyndelsesbogstav
  • Kombiner nu med små bogstaver
  • Brug et stort bogstav igen
  • Indsæt et specialtegn
  • Indsæt et tal
  • Afslut med specialtegn

Kan du for eksempel lide dette password: TolP1b@OB!

Oversat husker jeg kodeordet på: To lys på et bord af Otto Brandeburg.

Og nej: jeg bruger ikke selv ovenstående password.

Du skal bruge forskellige passwords fra konto til konto, og det kan hermed være mere end almindeligt svært at huske alle de passwords til alle de tjenester, som du er omgivet af i det daglige. Derfor anbefaler jeg da også at bruge en password manager.

Hvad er en password manager

En password manager er et program, som du har installeret på din computer. Med ét masterpassword får du adgang til samtlige de koder, som du selv aktivt putter i password manageren. Det betyder for eksempel at når du logger på din e-mail, vil din password manager foreslå at gemme på dit login. Når du så næste gang skal logge på din e-mail, kan password manageren udfylde brugernavn og adgangskode for dig.

Denne fremgangsmåde er en god måde at gemme dine passwords på, idet du har hele baduljen gemt ét sted. Og jeg behøver næppe at sige at det store master password ikke skal være alt for nemt at hacke, vel? Jeg har efterhånden set mange eksempler på at folk gemmer deres logins i et samlet Worddokument. Det er bestemt ikke en fidus jeg bifalder.

Nix, brug en password manager og lad dette stykke software hjælpe dig i det daglige. Det betyder nemlig at du kan begynde at bruge adgangskoder, som er forskellige fra login til login. Det betyder også at du ikke behøver at kunne huske alle koderne, og så kan du jo med rette finde på svære passwords, så du gør livet mere surt for hackere.

Her får du lige eksempler på password managere, der kan hjælpe dig. Jeg anbefaler ingen af nedenstående, men jeg tør godt røbe at jeg bruger en af dem.

KeePass

Måske en af de mest anvendte password managere af dem alle. Det er open source og gratis at tage i brug. Den virker desværre kun til Windows. Alle logins gemmes i en database der er beskyttet af dit krypterede master password. https://keepass.info/

LastPass

Navnet minder jo om ovenstående, men det er et andet program. Programmet fås i en gratis version og i en købeversion alt efter hvordan programmet bruges. Et månedligt abonnement på 3-4 dollars ødelægger nok ikke budgettet. https://www.lastpass.com/

Dashlane

Og endelig skal Dashlane nævnes. Her får du et gratis program der hjælper dig med at huske brugernavne og passwords til 50 konti du boltrer dig i. Dashlane virker til de fleste browsere og styresystemer, men skal programmet huske mere end de 50 tjenester, må du hive pengepungen frem. https://www.dashlane.com/

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.