Pas på fremmede USB nøgler

Pas på fremmede USB nøgler

Vi ser dem overalt. Disse små USB nøgler har virkelig gjort sit indtog i hele verden, og masser af mennesker verden over gemmer deres arbejde, digitale billeder, musik og film på de små USB nøgler som snildt lagrer en hel pladesamling uden anstrengelse. Personligt er jeg næsten vokset fra disse USB nøgler.
I stedet lagrer jeg mine ting oppe i skyen hos Google Drev eller Dropbox. Det har jeg det helt fint med, men USB nøgler har bestemt sin berettigelse i visse situationer. Det er også dejligt nemt at låne en USB nøgle, hvis man lige skal udveksle dokumenter her og nu på den nemmeste måde. Man bør dog lige tage sig i agt, hvis man låner en USB nøgle af en fremmede, for det er ikke uden risici at bruge fremmede USB nøgler.

Disse små USB nøgler er jo den moderne erstatning for disketter, og vi alle med nogle år på bagen husker vældig godt de perioder, hvor vi levede i en virusbefængt tilværelse, hvor virusser blev spredt fra pc til pc via disketter. Senere kom vi på internettet og mail, og så gik det for alvor hurtigt med at sprede smitten. I dag spredes de fleste ubehageligheder via nettet, men der er altså god lejlighed for at gemme ondsindede programmer på USB nøgler.

Derfor anbefaler jeg dig, at du altid scanner en USB nøgle for virus, når du låner fra venner, kolleger, bekendte og andet godtfolk. Diverse trojanske heste er små banditter, der på nem vis kan lægges ind på en USB nøgle i det skjulte, og når du så propper USB nøglen i din pc, starter den trojanske hest helt automatisk med eksempelvis at holde øje med din færden på nettet, inklusive når du indtaster passwords og tjekker netbank. Mange ser det som et fund, hvis de finder en forladt USB nøgle i bussen eller på et forladt skrivebord på biblioteket, men tjek ni USB nøglen efter for virus, inden du begynder at bruge den.

De fleste antivirusprogrammer kan scanne for virusser på nem og enkel facon. Stik USB nøglen i USB porten og gå derefter i Stifinder. Find USB nøglen i oversigten og højreklik på den. Her vil du med stor sandsynligvis finde en mulighed, der hedder noget med ”Skan med…” og så ellers navnet på dit antivirusprogram. Ved at skanne nøglen grundigt inden du for alvor tager den i brug, er du bedre stillet i forhold til eventuelle triste oplevelser ved din computer. På grund af en virus!

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.