På rette vej med TomTom Go 61

På rette vej med TomTom Go 61

For nogle uger siden bestilte jeg sådan en fiks holder til min Skoda Octavia. Holderen er beregnet til at min Nexus 6P smartphone kan sidde godt og forsvarligt fast, mens jeg kører rundt i landskabet. Jeg er indædt modstander af at betjene smartphones, mens man kører, så for at det ikke skal blive for dobbeltmoralsk investerede jeg altså i en holder.

Holderen gør jo, at telefonen kan bruges som den naturlige assistent, når du farer rundt. Dels kan du lige tjekke hvem der ringer, og hvis det er et opkald, der skal besvares, må du køre ind til siden, eller have dit headset parat. Men min Nexus kan også bruges som navigatør via det indbyggede Google Maps.

Da holderen landede i postkassen – jo, den er bestilt på nettet, da den lokale smartphone pusher ikke kunne hjælpe med en holder til den relativt nye model – måtte jeg naturligvis straks finde bilnøglen frem, så jeg kunne afprøve holderen. Og så skete klassikeren: den passede ikke til bilens cd-afspiller. Altså penge ud af vinduet.

TomTom Go 61 som co-driver

tomtomgo61download

Derfor blev jeg noget overrasket over det tilfælde, der pludselig skete: jeg fik en mail, hvor der blev spurgt om jeg ville afprøve den nye GPS TomTom Go 61. Egentlig var jeg ret sikker på, at jeg aldrig igen skulle komme til at bruge en decideret GPS i bilen, da nutidens smartphones jo er udstyret med den slags. Men jeg takkede ja til tilbuddet om at afprøve GPS’en.

Og lad det være sagt med det samme: jeg er stensikker på at det bliver TomTom Go 61, der hives med ind bilen næste gang vi begiver os ud på en tur, hvor vi ikke er sikre på hvor destinationen ligger. Med en ægte GPS fætter på instrumentbrættet får du pludselig en helt anden oplevelse af, hvad det vil sige at få en decideret GPS ved din side som co-driver.

TomTom Go 61 er en herlig sag på hele 6 tommer. Denne ganske store skærm sikrer dig et fortrinligt udsyn på det som snart sker på din vej, og skærmens størrelse gør den samtidig meget nem at navigere rundt i. Skærmen er behagelig at trykke på, og man fornemmer at den ganske nemt opfanger dine små fingerkommandoer.

Gratis kort resten af livet

Hvad der er meget nyt i forhold til de GPS’er jeg tidligere har kigget på, er at denne TomTom Go 61 kan forbindes til din smartphone. Dette kommer jeg ind på lidt længere nede, men smart er det altså!

Jeg downloadede programmet MyDrive Connect fra produktets hjemmeside. Softwaren gør at jeg resten af livet kan få meddelelser om, at der er nye kort og den slags til TomTom Go 61. Det i sig selv er en kæmpe gevinst i forhold til de gode gamle dage, hvor man skulle tilkøbe opdateringer til GPS’er. Efter at have skabt en ny konto hos TomTom, og efter at GPS’en var koblet til min stationære Windows pc (virker også til Mac), var softwaren klar til at gå i gang med at undersøge status.

Efter ganske få sekunder fik jeg at vide, at der var næsten 6 GB data klar til TomTom Go 61. Der var således nogle generelle opdateringer, et kort Europa og Skandinavien samt lidt data om nogle fartfælder, der står lidt rundt omkring på vejene. Det er jo egentlig meget nyttig info, hvis foden hviler lidt for tungt på speederen en gang imellem.

Disse opdateringer tog omkring et kvarters tid at få hentet ned. Installationen tager næsten en time. Alt foregår via det program som du gratis downloader fra hjemmesiden. Du kan læne dig tilbage og følge med på computerskærmen, eller du kan gå ned og pudse lidt løs på fælgene imens.

Opdateringer betaler sig

Normalerweise bliver kort installeret direkte i GPS’ens indbyggede 8 GB hukommelse men du kan også proppe et SD kort ind i apparatet og dermed have yderligere kort med på lommen. Det er jo ganske smart, hvis du med jævne mellemrum eksempelvis befinder dig uden for Europa. Så behøver du ikke at installere og afinstallere kort i ét væk.

For lige at vende tilbage til et af de interessante indbyggede gimmicks i TomTom Go 61: fotofælde-alarmen! GPS’en er nemlig udstyret med en alarm, der gør dig opmærksom på eventuelle fartfælder der venter rundt hjørnet. Du har livslangt abonnement på denne service, og det kan med andre ord godt betale sig løbende at hente opdateringer til TomTom Go 61, så den altid er med på, hvor der er lagt nye fælder ud.

Jeg er endnu ikke stødt ind i områder med sådanne fælder, og ifølge brugsvejledningen skulle dette også gælde mobile fartfælder, hvor der løbende indrapporteres om emsige politifolk med kameraer. Hvordan det virker i parksis kan jeg derfor ikke udtale mig om, men det lyder vældig interessant. Generelt har jeg dog lyst til at opfordre til, at man overholder gældende fartbegrænsninger.

MyDrive – genialt system

tomtomgo61mydrive

Når du starter bilen og skal i gang med at indtaste ruten, vil de fleste formentlig gøre det bag rattet. Du kan også anvende det smarte MyDrive, som er vanvittigt godt til at synkronisere dine destinationer, ruter, favoritter med mere på tværs af enheder. Det betyder at du eksempelvis kan synkronisere mellem TomTom Go 61, din Android smartphone eller iPhone og browseren i din computer.

MyDrive er et virkelig godt værktøj til nem indstilling når der skal indtastes nye ruter. Det fungerer således (og det kan gøres via en app på din smartphone eller i din browser på computeren):

  1. Søg efter destinationen via dit internet
  2. Send destinationen til din TomTom Go 61 med det samme
  3. Sæt dig ind i bilen. TomTom Go 61 planlægger din rute

Det er næsten for nemt, ikke sandt?

Når du så futter derudad, vil TomTom Go 61 informere dig om ruten, og hvilke udfordringer der må være undervejs. Der kan være opstået kø på den fynske motorvej, eller der er måske gang i et motorvejsprojekt ved Vejle, der skaber kø.

Forbind din smartphone til TomTom Go 61

For at få maks udbytte af TomTom Go 61 er det en blændende ide at koble din smartphone på systemet, idet du sikrer dig live opdateringer, mens du kører. Det er erlativt nemt at koble din smartphone til TomTom Go 61. Det foregår forenklet forklaret ved at du slår datadeling og bluetooth til på din smartphone. Herefter parrer du smartphone med TomTom Go 61, og så er du parat til at få spritnye opdateringer under kørslen.

Hvad jeg altså faktisk havde konkluderet: at jeg aldrig ville køre rundt med en GPS i min Skoda er blevet en realitet. Med TomTom Go 61 har familien fået et nemt system til at hjælpe os på vej i ind- og udland. Hele samspillet mellem smartphone, computer og TomTom Go 61 gør det til en leg at tage apparatet i brug, og den store skærm giver et stærkt overblik over køreturen.

De løbende informationer om fart, forventet ankomsttidspunkt, fartfælder, kødannelser og meget mere gør TomTom Go 61 til en god partner, når køreturen startes op. På falderebet skal dog samtidig lyde et stort opråb til alle bilister: hold øjnene på kørebanen og æg mærke til de udfordringer, du har forude. En GPS kan meget, men den kan hverken forudse børn eller dyr i trafikken – og så er menneskelig sund fornuft altid at foretrække.

Prisen for TomTom Go 61 ligger på 1.599 kroner. Den holder omkring 2 timer uden strøm, men der følger naturligvis holder og adapter til cigarettænderen i bilen.

www.tomtom.com/da_dk/drive/car/products/go-61/

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.