9 ud af 10 hjem i dag anvender trådløst netværk, men der er stadig husstande, som ikke har sikret sig mod udefrakommende hustlere, der bruger det trådløse netværk uden at have fået lov. Du kender det måske selv, når du er på ferie?
Du lejede en lejlighed i Travestere i Rom, og hurtigt erfarer du at der ikke er trådløst netværk i lejemålet. Heldigvis opfanger din smartphone, tablet eller computer at der er trådløse netværk i nærheden, og nogle af dem endda uden ”hængelås”. Det betyder at du kan logge på netværket og surfe løs uden at betale for det.
Der er nogle ting i denne case, som ikke er helt godt. Den værste er måske hvis udefrakommende logger ind på dit netværk og dermed din IP adresse. Her kan de således sidde og hente ulovlige filer, streame fra ulovlige tjenester, udveksle filer og informationer med andre og mange andre ting. Hvis nogle af disse ting er ulovlige, vil det være din IP adresse, der kommer i politiets søgelys.
TP Link Archer C3150
Det handler altså om at spærre af for adgangen til dit trådløse netværk. Heldigvis er denne procedure langt fra så svær, som den var i gamle dage. Faktisk vil mange trådløse routere være så lette at sætte op, så de fleste kan gøre det. Et eksempel er routeren TP Link Archer C3150, som jeg netop har installeret i vores ydmyge hjem i Svendborg.
Her er der tale om brugervenlighed helt i top, og det tog mig maks 10 minutter at sætte hele netværket op med afspærring und ganzen molevitten. TP Link Archer C3150 står til en vejledende pris på 1.414 kroner på Pricerunner i skrivende stund. Man kan sagtens finde routere til lavere priser, men TP Link Archer C3150 er efter min mening et virkelig godt køb.
Dels er den ultranem at sætte op og dels sender routerens 4 antenner gode signaler ud i hjemmet, så mange af husets afkroge også får tildelt internet-signaler. Netop styrken i routerne er væsentlig i dag, hvor hjemmets rum ofte har behov for trådløst internet. Dette inkluderer naturligvis også kælderværelset, hyggerummet på loftet samt diverse toiletter.
Meget bedre signal
Vi mærkede straks bedre signal i vores hus, efter at TP Link Archer C3150 blev installeret. Jeg har forsøgt mig med en lille udokumenteret test, hvor jeg testede signaler i huset før og efter at TP Link Archer C3150 blev installeret. Den tidligere router var en Linksys EA6900, som vi også har været meget tilfredse med.
Men lad os kaste et blik på installationen af TP Link Archer C3150. Det er let at skabe sig et overblik over æskens indhold: Selve routeren, 4 antenner i løs vægt, en strømforsyning samt et LAN-kabel. De 4 antenner skrues i routeren, og det er gjort på under 60 sekunder. Strømforsyningen kobles til routeren, og hvis du ikke allerede har et LAN-kabel, som skal forbindes til dit modem fra din internetudbyder, bruger du det inkluderede (noget korte) kabel.
Herefter tænder du routeren og finder en computer, som er i stand til at finde trådløse netværk. Her opdager du hurtigt TP-LINK_FAEC, så det springer du simpelt hen på. Her opdager du at dette netværk kræver en kode. Koden finder du under selve routeren, hvor 8 bittesmå tal fortæller hvilken kode du skal skrive på skærmen.
Sådan opsætter du det trådløse internet
Nu er du altså koblet på netværket, og du kan således fortsætte dine surfture i al evighed med denne indstilling. Du kan også vælge at redigere i forbindelsen, så den får et mere sigende navn med en kode, der er nemmere at huse næste gang du får gæster, som gerne vil låne dit trådløse netværk.
Her skal der en smule teknik til, men det er ikke sværere end at du selv kan gøre det:
- Åbn dit internetprogram, som du bruger når du surfer på nettet
- Skriv følgende i adresselinjen (der hvor man normalt skriver noget med www.): 192.168.0.1
- Nu dukker en ”side” op, som beder efter et brugernavn og en adgangskode
- Her skriver du følgende ud for brugernavn og adgangskode: admin
- Når du er lukket ind, skal du oprette dit eget brugernavn og adgangskode. Skriv dette login op et sted, for du skal måske bruge det en anden dag.
Når dit eget-valgte brugernavn og adgangskode er på plads, bliver du lukket ind i en slags Kontrolpanel. Herinde kan du foretage en masse indstillinger for trådløst netværk. Der er for eksempel forældrekontrol, så du bestemmer hvad dine børn ikke skal kunne. Opsætningen af trådløst netværk foregår virkelig let – især hvis du vælger Quick setup. Så er du i gang på 15 sekunder.
TP Link – en anbefalelsesværdig router
Da jeg satte vores TP Link Archer C3150 op, valgte jeg at skifte navn på det trådløse netværk, så det ikke længere hedder TP-LINK_FAEC. Jeg fandt på et andet mere sigende navn, som er nemmere at give videre til folk, som skal logges ind på netværket. Adgangskoden blev også ændret fra 8 tal, der er umulige at huske til et kodeord, som alle i huset kan huske.
Alt blev ordnet på under 30 minutter, inklusive aftørring af støv under trappen, hvor routeren er blevet parkeret. Opsætning og konfiguration er superenkel og jeg vil påstå at de fleste sagtens kan klare opgaven uden de store panderynker.
TP Link Archer C3150 er en anbefalelsesværdig router med spritny teknologi, som altså sørger for bedre trådløst internet i dit hjem. Nu er routere vel ikke de smukkeste apparater man har stående derhjemme, men TP Link Archer C3150 er egentlig ganske nydeligt designet.
Skal der nævnes lidt nørdede detaljer, kunne følgende være nyttig info:
- 4 stk. LAN porte
- 1 USB 2.0 og 1 USB 3.0 indgang (fx til printer eller kamera)
- 4 stærke antenner
- Routeren magter både 2.4 GHz og 5 GHz netværk
- (2167Mbps ved 5GHz, 1000Mbps ved 2.4GHz)
- God sikkerhed med effektive krypteringsmuligheder
Hvis du skal i gang med at sætte trådløst netværk op i hjemmet, anbefaler jeg TP Link Archer C3150 på det varmeste.
Målinger foretaget via www.bredbånd.dk/hastighedstest