Nyttige videotips fra Adobe

Nyttige videotips fra Adobe

Videokameraer anno 2009 magter mange opgaver. Her får du gode tips til at fremstille bedre hjemmevideoer.

Videooptagelse? Det har jeg ikke meget forstand på. Forleden dag modtog jeg et ønske fra en læser, som på anonym vis efterlyste en artikel, der fokuserer på videooptagelser med det digitale videokamera. Her ramte læseren et af mine ømme punkter, idet jeg ikke besidder viden på området. Det var derfor med glæde, da jeg fandt 14 gode og nyttige videotips fra Adobe. Adobe producerer noget af verdens bedste software inden for billedbehandling og videoredigering på computeren. Adobes videoekspert Mag Hagelstam giver her nogle gode råd om, hvordan man kan få det bedste ud af sine optagelser og imponere familie og venner med film, som både ser professionelle ud, og som også er sjove at se på.

Stativ og hvidbalance
Hvis du ved, at du kommer til at optage lange videosekvenser på langt hold, er det en god ide at anskaffe sig et stativ. Et stativ koster fra 500 kroner og opefter. Hvis man ikke råder over et stativ, kan et bord, en søjle eller lignende også bruges som støtte for kameraer. De stativer, man kan købe til stillbilled-kameraer er dog oftest ikke beregnet til videokameraer. Resultatet bliver hak og hop i panoreringer og tiltninger.
Læs i kameraets brugsvejledning om hvordan du hvidbalancerer lige præcist dit videokamera. At hvidbalancere indebærer, at man ved at holde et stykke hvidt papir op foran kameraet lader kameraet indstille sig til den farvetemperatur, som lyset har dér hvor man vil filme.

Indstil kameraet og skift vinkel
Nogen gange kan det være godt at tjekke lys, modlys osv. i kameraet. Se på skærmen, hvordan det ser ud, inden du begynder at filme for alvor. Er det for mørkt, for lyst, eller har kameraet svært ved at blive skarpt? Alt det kan fikses ved hjælp af enkle indstillinger i kameraet.
At skulle se en film, optaget i den samme indstilling i 20 minutter er ikke særlig sjovt. Derfor: skift kameravinkel nu og da. Lad kameraet køre hele tiden, så du kan få lyden med. De filmsekvenser, som bliver rystede, når du flytter dig, kan du nemt fjerne og erstatte med andre sekvenser.

Korte filmsekvenser og lyd
En god video skal indeholde mange og korte filmsekvenser. Filmer man for eksempel badende børn, er det bedre at optage mange korte dele, som man kan sætte sammen til en spændende og begivenhedsrig film efterfølgende.
Vær opmærksom på, at mikrofonen på et videokamera sidder tættere på personen, som filmer end på det, der filmes. Det betyder, at alt det, som kameraholderen siger, går direkte videre i filmen. Hvis man vil filme en skolekoncert eller lignende, kan en ekstern mikrofon derfor være en god investering.

Lev dig ind i filmen
At zoome er nogen gang nødvendigt, hvis man ikke kan komme nærmere. Men zoom ikke for hurtigt, så bliver optagelsen rystet og uprofessionel. Det samme gælder for panoreringer – de kan være effektfulde, men må ikke gå for hurtigt, hvis man ikke vil gøre sit publikum søsyge. Hvis man filmer små børn, som kravler på gulvet, bliver det ikke vellykket, hvis man som voksen står op og filmer. Kom ned på gulvet eller på knæ i stedet.

Redigeringen er vigtig
Når man redigerer en film, kan det være effektfuldt at lægge en fortællestemme indover. Det er ganske nemt og højner kvaliteten på filmen. Det samme er gældende med baggrundsmusik og lydeffekter. Der findes desuden flere forskellige måder at lave overgange mellem filmsekvenser på. I programmet Premiere Pro findes der er stort antal overgange, man kan vælge mellem efter situationen. Glem ikke, at disse også kan benyttes som animationsværktøj til tekst og grafik.

Er du nysgerrig efter flere tips? Så se Adobes videoskole på nettet: www.adobebloggen.se

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.