Vi kender det vist alle sammen: den evige trussel på nettet, hvor dygtige hackere formår at bryde ind i ”bombesikre” systemer. Disse kriminelle indbrud medfører lidt af hvert alt efter hvilken slags indbrud der er tale om. Nogle virksomheder mister data, mens andre virksomheder får lagt deres it-systemer ned. Nogen afpresses til at betale x antal bitcoins, mens andre oplever at fortrolige oplysninger lækkes på nettet.
Fælles for hele molevitten er, at det aldrig er rart at nogen har brudt ind i ens it-system, og så er det lige gyldigt om det er virksomheder eller privatpersoner. Derfor er der løbende en kapløb mellem de gode og de onde. Hvem er bedst? Hvem vinder? Hele tiden udvikles der i ny teknologi, der kan sikre data mos irriterende hackere.
Airlock sikrer computeren
En virksomhed i Næstved udbyder en teknologi, der skulle hjælpe pænt på sagen i kampen mod hackeri. Bag teknologien står en australsk udvikler, Airlock Digital, som har udviklet et stykke software, der efter sigende kan hjælpe på hacker-truslen. Programmet hedder Airlock og det kan altså sikre computere og servere imod hackerangreb via whitelisting.
Bag ordet whitelisting ligger gemt den kendsgerning, at hvis noget er ”hvidtstemplet”, er det som udgangspunkt godkendt. Blacklisting er det modsatte: altså noget der ikke er godkendt. Programmet vi taler om her, går altså ind og godkender de programmer på computeren, der gerne må sættes i gang. Hvis et program bliver whitelistet, går det i gang på normal vis.
Blacklisting vs whitelisting
Hvis der er tale om et program, der endnu ikke er godkendt, bliver det analyseret af whitelisting. Bliver det ”ukendte” program godkendt som ufarligt, får det lov til at fungere på computeren. Og omvendt: hvis analysen viser, at programmet er farligt, får programmet det røde kort og bliver sendt til tælling.
Der holdes hele tiden øje med programmerne og det fungerer i princippet som med antivirusprogrammer: informationer om gode og onde programmer deles via Airlock serveren, så man derigennem hurtigt kan blackliste et program, som så venligt ud på overfladen. I dag er det typisk blacklisting, som monitoreres, og det er der god grund til, idet flere millioner filer sendes rundt dagligt i håb om at spolere det gode humør.
Airlock skal altså forsøge at bevare det gode humør, og det skulle ifølge en pressemeddelelse allerede være sket mange steder i Australien, New Zealand og Indien. Nu er tiden måske kommet til Danmark. Consista, en virksomhed i Næstved, forhandler Airlock, som koster 499 kroner om året pr computer. Consista slår samtidig fast, at man stadig skal have en antivirusløsning installeret.