Nu kan du bytte brugte varer

Nu kan du bytte brugte varer

For nyligt trådte en ny forbrugeraftale i kraft. Sådan en aftale er med til at sikre forbrugerne på internettet, der handler i danske webshops og europæiske for den sags skyld, idet reglerne går på tværs af EU landene. De ensrettede regler skulle være med til at gøre det nemmere at overskue konsekvenserne, hvis man handler en vare på nettet, og som man efterfølgende fortryder købet af. A&B Analyse (nej, det står ikke for Allan Bojsen) har på vegne af e-mærket undersøgt danskernes kendskab til disse nye regler. Blot fire ud af ti adspurgte ved, at reglerne er blevet ændret. Især tre ændringer bør du være opmærksom på, når du handler på internettet næste gang.

Nu kan du nemlig bytte brugte varer. Hov! Hvad! Betyder det at du kan købe en skjorte og så tage den på til bryllupsfesten – for derefter at returnere den til butikken? Jep, det gør det. Det er nemlig muligt at fortryde et køb, også selv om man har haft taget varen i brug. Du skal dog tænke dig godt om, idet butikken herefter vil vurdere hvor meget de kan tillade sig for at sælge den brugte vare for. Og du kommer til at betale gabet imellem nyprisen og den anslåede værdi. I værste fald risikerer du, at du ikke får en eneste krone retur.

Det er ligeledes dit ansvar som kunde at varen kommer sikkert retur til butikken. Derfor er det en god fidus at gemme emballagen, indtil du er sikker på at du vil beholde varen. Så kan du køre emballagen på storskrald. Er der tale om en dyr vare, er der god fornuft i at sende varen som en værdiforsendelse, så du kan hente erstatning, hvis varen forsvinder.

Husk også at gøre butikken tydeligt opmærksom på sagen, hvis du fortryder dit køb. At undlade at hente pakken på posthuset eller blot returnering af varen er ikke længere nogen god ide. Fremover skal du give tydelig besked, hvis du vælger at fortryde dit køb. Gør du ikke det inden for 14 dage, mister du muligheden for at fortryde.

De 3 vigtigste ændringer for dig

1. Returvarer

FØR: Du måtte teste varen på samme måde, som du ville gøre i en fysisk butik for at se, om den passede og fungerede, som den skulle. Tog du varen i brug, ophørte din fortrydelsesret.

NU: Du kan tage varen i brug og stadig fortryde købet indenfor 14 dage. Netbutikken kan til gengæld fratrække et beløb svarende til varens værdiforringelse.

2. Fortrydelse

FØR: Sendt e du varen retur til netbutikken eller undlod du at afhente den, svarede det til at benytte din fortrydelsesret.

NU: Du skal give netbutikken besked om fortrydelse. Det er ikke nok at sende varen retur eller undlade at modtage den.

3. Returforsendelse

FØR: Fortrød du et køb på nettet og sendte varen retur, var det netbutikken, der bar risikoen for pakken under transporten.

NU: Ansvaret for pakken er forbrugerens. Forsvinder pakken eller går den i stykker under transporten, er det således forbrugeren, der hæfter for varen.

www.emaerket.dk/forbruger/bliv-en-bedre-onlineshopper/faq-om-den-nye-forbrugeraftalelov

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.