Nøgenbilleder fra stranden

Nøgenbilleder fra stranden

Sommeren har været helt forrygende. Sol, varme og beskedne vinde har gjort at vi er mange, der styrtede ned til den nærmeste strand, hvor krop og sjæl befandt sig godt. Strandeskapaderne betød også, at mange af os smed det meste af tøjet: badebukser, badedragt og bikini blev fundet frem, og så var alt jo godt. Og dog. Nogen har nemlig svært ved at beherske sig, og så skal enhver situation udnyttes – således også på stranden. Den lille, nedrige paparazzi findes nemlig overalt, og med tidens mobiltelefoner med indbygget kamera bliver det næste ikke nemmere at fotografere sommerbrune kroppe.

En undersøgelse foretaget i Norge fortæller at hver fjerde norske kvinde frygter, at de er blevet fotograferet på stranden i mere eller mindre afklædt tilstand, og at billederne efterfølgende lægges på internettet i diverse debatforummer og på Facebook, hvor strandbilleder slubres sultent igennem. Det er jo ret nemt i dag at uploade billeder fra telefonen til internettet, når man tænker på at de fleste smartphones gør jobbet på nul komma fem.

Og hvordan er det nu med reglerne for hvad man kan tillade sig og hvad man ikke kan tillade sig? Grundlæggende er det ulovligt at lægge “upassende fotos” på internettet uden vedkommendes samtykke. Hvordan upassende så lige skal tolkes, er langt sværere at forholde sig firkantet til. Generelt er det således, at hvis man befinder sig i et offentligt rum, er det ok for andre at fotografere dig. Der hvor alt bliver kryptisk er til spørgsmålet, om de efterfølgende må lægge billedet (af dig) på internettet. Hvis der er tale om et decideret portrætfoto, skal “modellen” spørges, inden billedet publiceres på nettet. Jeg fandt en pjece (pdf) på Journalistforbundets hjemmeside, som læserne her kan hygge sig med.

www.journalistforbundet.dk/graphics/pjecer/Pressefotografer/Fotografering_og_privatlivets_fred.pdf

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.