Nem billedbehandling med Picasa

Nem billedbehandling med Picasa

Googles gratis billedprogram hedder Picasa. Det er et uhyre stærkt og godt program. Vi ser lidt nærmere på det.

Kniber det med at holde styr på de digitale billeder? Vi knipser løs, og vores digitale kameraer er ofte på overarbejde. Det er ensbetydende med fyldte hukommelseskort, der tømmes over på vores harddiske. Her ligger billederne typisk hulter til bulter i en pærevælling, og når man på et senere tidspunkt skal finde nogle digitale pletskud, leder man forgæves, fordi man ikke husker hvor de ligger placeret. Dette billeddrama undgår man stort set, hvis man installeret Googles gratis billedprogram, Picasa. Det er i stand til at holde øje med de fotos og billeder, der lægges ind på harddisken, og har man brug for enkle redigeringsopgaver, efterkommer Picasa også dette ønske.

Genial søgefunktion
Inden man drager fordele af Picasa, skal det downloades. Programmets installationsfil fylder lige omkring ti MB, og når de er hentet ned til computeren, skal installationen sættes i gang. Det er der ingen ben i. Programmet forslår selv, hvor det skal installeres og når man først har bedt installationen om at ordne paragrafferne, kan man læne sig tilbage i de få sekunder, som det tager at installere Picasa. Når Picasa er klar, foreslår programmet at det scanner harddisken igennem efter billeder. Programmet flytter eller kopierer ikke nogle billedfiler. Picasa gennemser blot harddisken, og hvis det støder ind i billedfiler, indekseres de i programmets oversigt. På denne måde får man et overblik over de billeder, der ligger rundt omkring i computeren, og Picasa er genialt til at skabe et pænt overblik via miniaturer af billederne. Desuden strukturerer Picasa billederne i kronologisk rækkefølge, så det er lettere at finde nye eller ældre fotos på disken.

Dog er programmets søgemekanisme helt genial. Her har man mulighed for at søge efter bestemte oplysninger om billedet. Måske handler det om at finde et feriebillede fra Rom i 2007, hvor Lillemor står triumferende foran Trevi-fontænen. Her er søgefunktionen guld værd, idet man indtaster søgeord, der er relevante for netop det billede man er ude efter. Måske har man gemt det i en mappe, der hedder Rom. Måske husker man datoen for billedet eller måske har man navngivet billedet med et godt filnavn. Her er Picasa lynhurtigt til at liste billeder op, der matcher søgningen.

Fra kamera til harddisk
Programmet er også velegnet til mindre, simple billedredigeringer. Røde øjne er måske en af de allermest belastende fejl ved fotografering med blitz, og her er Picasa heldigvis udstyret med et stærkt værktøj, der er i stand til at reducere røde øjne fra fotos. Ved at trække en firkantet markering rundt om de røde øjne, sørger Picasa for, at den halvkiksede optagelse pludselig fremstår med et acceptabelt resultat. Desuden får man en række andre værktøjer i hånden, når man dobbeltklikker på billederne i Picasa. Man kan således for eksempel beskære billeder, så overflødige elementer fjernes, eller man kan anvende filtre til at gøre billederne mere spændende.

Hvis man synes, at det er besværligt at overføre billeder fra kamera til harddisk, træder Picasa også i karakter på dette punkt. En importer-guide hjælper en igennem processen, og selv om det virker en smule besværligt og langsommeligt i starten, er det slet ikke så ringe en funktion endda. Det er i al fald en glimrende funktion til folk, som er trætte af besværlige manøvreringer, når billeder skal fra kamera til computer.

Læg billederne på internettet
Endelig er det værd at tage med, at man kan lægge sine digitale billeder op på internettet ved hjælp af Picasa. Google giver to GB gratis lagerplads på nettet, som dog kræver at man opretter en konto der. Det er også gratis. Picasas indbyggede webalbum-funktion gør det nemmere end aldrig før, at uploade billeder til nettet, og man bestemmer selv i hvilken kvalitet man ønsker billeder lagt op i. Desuden bestemmer man selv om billederne skal være frit tilgængelige for alle, eller om de skal være private. Her har man endda mulighed for at invitere eksempelvis venner og familie til at se billederne, mens alle andre ikke kan kigge med over skulderen. Webalbum skal altså dels ses som en mulighed for at dele billederne med andre, men det skal også ses som en superfin mulighed for at tage sikkerhedskopier af billederne. Ved at lægge billederne online har man altid en kopi af de digitale fotos, hvis harddisken pludselig går itu eller på anden måde ikke er tilgængelig.

Picasa er fyldt med muligheder, og denne spalteplads er ikke tilstrækkelig til at røbe alle herligheder i programmet. Hent Picasa ned og gå på opdagelse i programmet. Du bliver ikke skuffet.

www.picasa.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.