NAS: Synology DS411

NAS: Synology DS411

Så lykkedes det mig omsider at komme i gang med installationen af husets nye NAS. NAS er en forkortelse for Network Attached Storage og det kan du læse mere om i artiklen ”Hvad er NAS”. Den nye NAS er fra producenten Synology, som er verdenskendt for deres gode hardware, og netop NAS er et af Synologys stærke kort. Her drejer det sig om modellen DS411, som er et ganske stærkt middel, hvis man ønsker at samle hjemmets multimedie-filer, dokumenter og hvad ved jeg ét centralt sted i huset. Inden jeg gik i gang med at få Synology NAS DS411 til at synge med husets trådløse router, købte jeg en harddisk på 2 TB. Denne harddisk monterede jeg nemt i Synology NAS’en. Skruer og brugsanvisning følger med i pakken, og det bliver næsten ikke nemmere.

Når Synology DS411 er udstyret med harddisk – der er plads til 4 harddiske á max 3 TB – er du klar til at koble NAS’en til din router. Dette gøres med et traditionelt netværksstik, så overvej grundigt hvor du ønsker router og Synology NAS til at stå i huset. At placere grejet midt i dagligstuen vil formentlig ikke begejstre fruerne rundt omkring i de danske hjem. Her i huset placerede vi router og NAS i hjemmekontoret, og der plejer vi at have tingene i fred… Når NAS’en er koblet til routeren, begyndet det egentlige arbejde med at forbinde NAS og husets netværk.

Synology NAS: Ikke spor farligt!

Det vil sikkert virke noget afskrækkende på mange læsere, men en installationsguide hjælper dig igennem processen, trin for trin. Guiden fås endda på dansk og inden du ser dig omkring er den flinke Synology Assistant i gang med at installere hele molevitten for dig. Vær dog klar over, at du skal foretage visse valg i forløbet. Her i huset kunne firewallen for eksempel ikke umiddelbart lide NAS’en, så her måtte vi høfligt fortælle Panda Firewall at Synology DS411 er god nok. Den er ikke spor farlig!

Efter få sekunders arbejde bemærker man, at assistenten har fundet en ny Diskstation. Du markerer den pågældende diskstation og beder assistenten om at installere styresystemet for Synology DS411. Dette styresystem hedder DSM, Disk Station Manager. Igen sørger installationen for alt det praktiske. Det er næsten for nemt. Harddisken i NAS’en klargøres via en formatering, så eventuelle rester ikke ødelægger det gode humør. Når formateringen er faldet i hak, installeres Disk Station Manager på disken. Det er der ingen ben i, idet alt foregår automatisk. Faktisk skal du ikke foretage dig noget som helst under processen. Læn dig tilbage og nyd scenariet. Din Synology NAS er snart på benene!

Intelligent guide hjælper dig
Efter endt installation af DSM, genstarter NAS’en. Når den er tilbage i fulde omdrejninger, begynder DSM at konfigurere herlighederne. Der er en del indstillinger i sådan en NAS, der skal være på plads, og efter nogle minutters arbejde, er Disk Station Manager installeret korrekt. Det betyder at du nu kan logge ind på serveren via Synology Assistant. Dette foregår via din browser i en web-brugerflade, som virker ganske aldeles ok. Noget af det første du foretager dig er at konfigurere lagerpladsen på din harddisk. Denne lagerstyring går rask og hurtigt, og igen vil en intelligent guide hjælpe dig igennem processen. Det er kort fortalt totalt herligt, at processen i denne Synology NAS klargøring understøttes så smertefrit af diverse guider. Vær dog opmærksom på, at det næste stykke klargøring snildt tager lidt tid, især hvis din harddisk er af en anseelig størrelse. Min harddisk på 2 TB er en pæn stor herre, og hvis du anvender en harddisk af denne størrelse, kan du måske med fordel springe denne klargøring over – især hvis den er spritny som min.

Og det er så der jeg er i dag. Jeg har fået sat en Synology NAS op, som jeg har adgang til via et webinterface, hvor jeg – uanset hvilken maskine jeg sidder ved her i huset – kan nå adgang til diskenheden. Foran mig ligger et stort stykke arbejde: at få lagt husets billeder, musik, film og andre filer/mapper op på Synology NAS’en. Da der er tale om store datamængder, er det et stykke arbejder der godt kan tage et stykke tid. Next step er således også at få indstillet denne Synology DS411 således at jeg kan nå den fra hvilket som helst sted i verden via internetforbindelse. Det er muligvis et arbejde, der godt kan drille lidt, idet firewalls og den slags sikkerheder bør være på plads.

Konklusionen er at arbejdet med at installere en Synology NAS i huset ikke behøver at være et problem overhovedet. Denne Synology DS411 beviser i hvert fald at brugervenlige NAS’er og installationen heraf ikke nødvendigvis er en barriere for succes. Synology DS411 kan bruges til meget mere end filopbevaring, og det er en ting jeg vil komme ind på i senere artikler om NAS. Synology DS411 får topkarakter, og trods en lidt pebret pris på lige omkring 3.000 kroner + lagerenhed, anser jeg det for at være en god investering. Nu venter arbejdet med at få bragt husets filer og mapper i system, så vi ikke hver især behøver at have musik, billeder og andet liggende på vores respektive computere. Nu samler vi det ét sted: på vores Synology NAS DS411.

Synology DS411

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.