Mobil dit og dat

Mobil dit og dat

Hvis man kigger på mit dåbsbevis, konstaterer man hurtigt, at jeg har passeret de 50 år. Alderen er jo en af de ting, man ikke kommer uden om, og jeg har efterhånden lært, at det skal man blot acceptere, også selv om jeg måske føler mig lidt barnlig en gang imellem. Hvorom alting er, så har vi den alder, vi nu en gang har.

Det man som voksen ofte bemærker, er det ændrede sprogbrug blandt os almindeligt dødelige og blandt diverse mediefolk, for eksempel journalister og forfattere. Det er en kendsgerning, at vi lader os påvirke af kræfter udefra, og dette ses naturligvis også på de udtryk, som vi er omgivet af i det daglige.

Engelske ord i Danmark

Tag eksempelvis begrebet ”browser”. Dette slet-ikke-danske udtryk stammer fra det engelske sprog, og kan vel bedst oversættes til ”at gennemse”. Når du således surfer på nettet i et program, der hedder en browser, ser du altså på hjemmesider i browser-softwaren. I Norge har man valgt at kalde en browser for en nettleser, men det synes jeg også er en anelse fjollet.

Men vi ændrer sprogbrug, og nye ord dukker altså op. Jeg kan stadig huske, da jeg købte min første mobiltelefon. Det var en Nokia med stor antenne på, men jeg lurede alligevel over udtrykket mobiltelefon. Telefonen var jo kun mobil, hvis jeg var det. Senere dukkede andre mobile enheder op, for eksempel Apples iPod og iPad. Jo, der var gang i mobiliteten.

Mobile tjenester og produkter

Slår man ordet mobil op i Google, får man straks ideer til begreber, som har med mobil at gøre. I øjeblikket – under denne dejlige, varme danske sommer – er mobil aircondition et utroligt populært søgeord. MobilePay er også meget brugt, og her må man sige, at Danske Bank virkelig har gjort et godt stykke arbejde. Jeg er pjattet med mobil betaling.

Jeg er også ret begejstret for de mobile kaffeknallerter, der tøffer rundt iblandt os. Det er virkelig dejligt at man lige kan bestille en kop god kaffe via de små tuktuk-agtige mobile cafeteriaer, der findes i de større byer. Man kan selvfølgelig også bestille en hotdog i et mobilt køkken, men det hedder så en pølsevogn …

Mobilvenligt webdesign

Endelig er der mobile muligheder på internettet i rigelig stor stil. Man kan bestille mobilt bredbånd, og man kan spille i et mobilcasino. Man kan også bestille mad hjem til privaten via mobil madbestilling, og det kan man for eksempel gøre via et mobilt hotspot på mobiltelefonen.

Ordet mobil er kommet for at blive, og det kan altså bruges i mange sammenhænge. Til dagligt skaber jeg WordPress hjemmesider i mobilvenligt design (responsivt design), men når jeg kører til arbejde, sker det ikke i en mobil. Jeg tager nemlig cyklen. Sådan er livet somme tider så selvmodsigende.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.