Mere plads i Windows

Mere plads i Windows

Plads på harddisken er et must, hvis man ønsker en computer, der fungerer bare nogenlunde smertefrit. Når pladsen på harddisken er ved at slippe op, risikerer du at den begynder at virke markant langsommere, og det bliver hurtigt et irritationsmoment, når du skal begynde at slette gamle billeder for at lægge nye ind. Eller hvis du skal slette et program for at installere et nyt. Nix, plads på harddisken er vigtigt for dit gode humør og for computerens ydeevne. En tidligere kollega fortalte mig at man får den bedste ydelse, hvis maks halvdelen af harddiskpladsen er optaget. Om denne regel gælder anno 2014 skal jeg ikke sige, men det kunne jo være et mål man kunne gå efter. Her kommer forslag til folket, der ønsker mere plads i Windows.

Først og fremmest synes jeg du skal slette de programmer, som du ikke længere bruger. Ofte ser jeg computere med alskens software installeret, som aldrig – aldrig – bliver anvendt, og derfor kan man lige så godt få disse programmer fjernet. Her anbefaler jeg at du gør det via Kontrolpanelet > Tilføj/fjern programmer. Ved at bruge Kontrolpanelet sikrer du dig nogenlunde, at alle rester af programmerne bliver fjernet. Vær dog opmærksom på at du ikke sletter det forkerte! I Kontrolpanelet ser du blandt andet diverse programmer, som har en mission på computeren, for eksempel drivere til skærm og lyd, og disse bør du ikke slette. Er du i tvivl, så undlad at slette, før naboens nørd-søn har set på sagerne.

Tjek dine Dokumenter og billeder

Overvej også at få kigget dine Dokumenter, Billeder og Musik igennem. Igennem tiden får du produceret en masse dokumenter i eksempelvis Word, og hvis du endda har hang til at indsætte billeder og anden grafik i dine dokumenter, begynder de hurtigt at fylde godt op på harddisken. Tjek dine dokumenter igennem og overvej at slette dokumenter, som ikke længere er aktuelle i dit liv. Overvej ligeledes at flytte de resterende dokumenter over på en ekstern harddisk, USB nøgle eller i skyen hos Google, Microsoft eller Drobox.

Billeder fylder ad pommern til! Selv om du er glad for billederne fra ferieturen og fra sølvbrylluppet, så få ryddet grundigt op i dine digitale fotografiske gemmer. Installer eventuelt Picasa og opret en Google konto. På få klik kan du sikkerhedskopiere dine billeder over i Googles univers, hvor du til enhver tid kan komme i kontakt med dine billeder. Jeg ved at mange finder det grænseoverskridende at lægge sine personlige fotos hos Google, og det er en tillidssag. Personligt ligger mange af mine digitale billeder opbevaret dér. 

Musik på eksternt lager

Musik fylder også temmelig meget. Derfor synes jeg du skal overveje at få musikken flyttet over på et eksternt lager og have den liggende der. Hvis du kender et teknologisk geni, bør du overveje en NAS med en pænt stor harddisk i. Herved kan du lægge musikken over på NAS’en og så kan hele familien ellers trække på musikbiblioteket – også på afstand, hvis NAS’en ellers er koblet rigtigt til.

Efterhånden som du har arbejdet ved computeren igennem en godt stykke tid, vil en masse midlertidige filer begynde at optage en god del plads på din harddisk. De fleste af sådanne midlertidige filer kan slettes uden bøvl, og her har jeg ofte anvendt gratisprogrammet CCleaner til at hjælpe mig med denne proces. CCleaner analyserer din harddisk og kommer med et kvalificeret bud på, hvilke filer der med sindsro kan slettes. Et klik på en knap, og CCleaner udfører oprydningsarbejdet.

Har du gode ideer til, hvor man ellers kan sætte ind for at skaffe mere plads på harddisken?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.