Mangel på sikkerhed i computeren

Mangel på sikkerhed i computeren

Et tryk på knappen. Så starter computer, skærm og printer op. Imens maskinen starter stille og roligt op med mystisk tekst på en sort baggrund, er der tid til at hente en kop kaffe eller te. Der går immervæk et minut eller to, før computeren står klar med Skrivebord og tilhørende ikoner. Der er gjort klar til nye oplevelser ved computerskærmen, og hver især har man forskellige formål med at sætte sig ved pc’en. Fælles for alle gælder dog, at det ikke er risikofrit at sidde ved tastaturet. Det kan gå galt på både sjæl og pengepung.

Det allerstørste aktiv på computeren i dag er internetadgangen. En computer uden mulighed for at tjekke mails eller surfe rundt på nettet er egentlig ikke meget bevendt, og man må konstatere at internettet og dets muligheder er den primære årsag til at mange sætter sig ved tastaturet og nørder løs på mange forskellige niveauer. Også børnene. Forældre giver i mange tilfælde børnene lov til at fornøje sig på det store internet, og det er vel at mærke børn i mange aldersgrupper.

Nettet er fyldt med farer
Små børn ned til fire-femårsalderen muntrer sig med små, uskadelige onlinespil med blinkende reklamer, roterende kugler og små, grafiske ting, som fanger opmærksomheden. Det er ofte her, at det går galt. Der skal ikke mange klik til før at man pludselig får noget snavs installeret på harddisken. Ikke fordi at børnene gør det med vilje – de forstår bare ikke de kryptiske meddelelser, der pludselig toner frem på skærmen: skal de klikke Ok eller Annuller? Selv for ældre børn, unge og voksne går det hurtigt galt, fordi meddelelserne er så sindrigt indrettet, at man nemt klikker på den forkerte mulighed.

Mange forældre undrer sig over at Skrivebordet pludselig er klistret til med alskens ikoner. Disse ikoner frister med Disney-spil, fantastiske smileys og diverse onlinespil, og selv om man møjsommeligt sletter ikonerne, dukker de gudhjælpemig op igen ved næste opstart. Det samme er gældende for browseren – programmet man ser hjemmesider med. Her gælder det at man med ét har en række værktøjslinjer til syne øverst i programmet, og nogle af disse værktøjslinjer fjerner man ikke bare. De er i visse situationer ekstremt svære at få bugt med. Alt dette snask skyldes, at nettet er fyldt med farer, og det gælder for både børn og voksne: tænk jer godt om, inden I klikker løs med musen. Selv om man som forældre fornemmer, at børnene har styr på deres aktiviteter foran computerskærmen, så brug alligevel noget tid sammen med ungerne. Dels kan I holde øje med deres forehavender på nettet, og dels synes børnene ofte at det er hyggeligt at mor eller far sidder ved siden af.

De mørke pædofile kræfter
Nu er harddisken jo blot en død størrelse, så hvis det skulle gå galt, så går det jo nok. En formatering og reinstallation af programmer koster tid – men det går jo nok. Langt værre er det, når de mørke, pædofile kræfter går i gang. Visse børn og unge er og bliver nemme ofre for voksne, som har tendens til lokkeri og pædofili. Og de pædofile ved udmærket, hvor børn og unge boltrer sig. Hjemmesider som Arto og Facebook er efterhånden fyldt til bristepunktet med børn og unge i mange aldre, og de pædofile anvender smagsløse metoder til at komme i kontakt med børnene.

Tøj, MP3-afspillere og computerspil er nogle af de effekter, som pædofile bruger som lokkemiddel, og desværre bliver mange børn fristet af de gode tilbud. Uden at tænke sig særligt meget om giver de uden videre private oplysninger videre til mennesker, som de overhovedet ikke kender. Disse mennesker med de gode tilbud virker jo flinke, rare og tillidsfulde, og det skader vel ikke at mødes med dem en enkelt gang. Når man først har fået computerspillet, afbryder man jo blot venskabet med dem på Facebook eller Arto. Og så er den pot jo ude. Og pludselig sidder børnene i saksen.

Internettet er et fantastisk sted med mange enestående tilbud samt ideer til tidsfordriv. Selv om børnene virker selvsikre ved tastaturet, er det en god ide at interessere sig lidt for, hvad de foretager sig, for pludselig kan det gå galt – med sår på harddisk eller sjæl til følge.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.