
For folk, som driver selvstændig virksomhed kan det virke fristende at tjekke sine kunder grundigt ud på Facebook, inden man begynder de store samarbejder. Er kunden en god betaler? Kan man stole på det, som kunden fortæller? Er der fornuft i at udføre arbejde for kunden?
For at finde svar på det, fristes mange virksomhedsejere til at tjekke kundens gøren og laden på Facebook. Der sker jo hele tiden noget på Facebook, og mon ikke kunden har en profil der også? Så kan man jo passende sende en rykker igennem Facebook. Eller kan man?
Fører kunden sig frem?
Det er ikke en god ide. Advokat Simon Mortensen fra Advodan advarer imod at bruge den taktik, idet det kan stride imod persondataloven, som er skabt for at beskytte os på nettet. Derfor er det problematisk hvis man tjekker kundens aktiviteter på sociale medier som for eksempel Facebook og LinkedIn.
Det er jo naturligt t man lige holder lidt øje med kunder, som har svært ved at betale deres regninger. Praler de af store indkøb på Facebook? Jamen, så må de jo også have penge til at betale deres regninger, skulle man mene. Men pas på, siger Simon Mortensen.
Tænk dig om en ekstra gang
– Man skal som virksomhed være opmærksom på flere faktorer i både Inkassoloven og Persondataloven, hvis man gerne vil bruge mail, sms og sociale medier over for sine privatkunder. Man må godt bruge sociale medier til at undersøge aktiver på forhånd. Men virksomhederne skal stadig være opmærksomme på at overholde persondataloven. Det vil sige, at skyldneren skal informeres om, at og hvorfor man indhenter oplysninger om ham eller hende. Hvis man er nervøs for, at aktiverne forsvinder inden fogedretsmødet af den grund, kan man godt vente med at informere om det til selve mødet. Man har nemlig en frist på ti dage, fra man har indhentet oplysningerne, siger Simon Mortensen.
Og virksomhedsejere skal lige tænke sig om en ekstra gang, hvis de bruger mails til at udsende fakturaer og rykkere. Er det nødvendigt at sende en rykker pr. mail eller er det smartest at sende den som almindeligt brev. En faktura eller rykker kan desuden indeholde personfølsomme informationer, og derfor er mail en skidt løsning.
Få kundens tilladelse til at I kommunikerer elektronisk med hinanden, og det kan eksempelvis gøres ved at få skrevet dette ind i forretningsbetingelserne. Husk at fortælle kunden, hvilke slags informationer, der udveksles pr elektronisk post.