Lovende ny Firefox 4

Lovende ny Firefox 4

Browseren, der for alvor gav Microsoft Internet Explorer konkurrence, er ude i en ny version – eller næsten da. Firefox 4 er lige på trapperne, og inden den frigives endeligt, må vi nøjes med en release candidate, altså sådan en udgave, der faktisk er køreklar til folket. Da der er tale om en næsten færdig version, kan der være småfejl i produktet, men jeg lod mig alligevel friste og hentede Firefox 4 (12 MB). Hvis du har Firefox i forvejen, vil 4’eren opgradere din nuværende version.

Installationen er overstået på få øjeblikke, og som altid, når man opgraderer Firefox, er det spændende at se hvor mange af de installerede extensions, som virker i den nye version. Dette er naturligvis individuelt fra bruger til bruger, så det skal jeg ikke tærske langhalm på. Lad os i stedet kaste et blik på det markant nye udtryk, som Firefox har fået. Min første tanke er minimalistisk, og herefter svæver tankerne hen på Google Chrome browseren. Firefox har vist skelet til Chrome.

Hvor er menulinjen?
Menulinjen er væk, så nu skjules Filer, Rediger, Vis og så videre. Denne menulinje fiskes frem ved at trykke på tastaturets Alt-tast. Ellers er Firefox blevet en ren browser uden alt for mange overflødige dikkedarer. Underlige ikoner á la Print og den slags er barberet væk, og fanerne er nu placeret helt øverst i skærmbilledet ved siden af en slags Menu, der giver adgang til Bogmærker, Historik, Udskriv og den slags. Meget fint set af Mozilla.

Tre ikon-knapper pryder nu Firefox: Frem, Tilbage og Startside ligger næsten på den sædvanlige plads, og adresselinjen ligner også sig selv. Til højre for fanerne har man nu fået en knap, der kaldes Organiser dine faneblade. Her kan du vælge en af de hjemmesider du har åbnet i dine faneblade, og det er vel en mulighed jeg næppe får særligt meget glæde af. Jeg nøjes fint med titlen på hjemmesiden på selve fanebladet og har derfor ikke behov for at se miniaturer af de åbne hjemmesider.

Synkroniser din Firefox
Hastigheden i Firefox synes god. Jeg fornemmer en browser, der viser hjemmesiderne relativt hurtigt, og selv tunge websteder som BT og Ekstra Bladet, der har mange historier på hjerte, åbner pænt hurtigt i Firefrox 4. Youtube giver heller ingen problemer, og da jeg ville kigge nærmere på DRs net-tv mulighed gik alt som smurt. Ingen problemer overhovedet.

Og så er jeg nu en del af et nyt sync-system, hvor jeg kan synkronisere forskellige ting uanset hvilket Firefox browser jeg sidder ved. Bogmærker, Historie, faneblade og andre finesser kan tilgås hvis man vel at mærke kan huske sit brugernavn og adgangskode til synkroniseringstjenesten. Jo, Firefox 4 lader til at blive et meget positivt bekendtskab, og med den snarlige udsendelse af Internet Explorer 9 bliver det spændende at se, om Firefox for alvor giver Internet Explorer og de andre browsere baghjul. Firefox virker både til Windows, Linux og Mac.

www.mozilla.com/en-US/firefox/RC/

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.