Løsninger til at fixe en langsom computer

Løsninger til at fixe en langsom computer

En langsom computer kan gøre det problematisk at få gemt sit arbejde, samt at installere nyt software da systemet kan have en tendens til at ”gå i hak”. Der kan være mange grunde til problemet, og nedenunder listes nogle potentielle løsninger.

Brug Anti-Virus, Spyware og Adware beskyttelsesprogrammer
Der er god sandsynlighed for at en computer inficeres med adware eller spyware, hvis brugeren surfer på nettet uden at have beskyttet sig med anti-virus og anti-malwareprogrammer. Størstedelen af adware og spyware åbner adskillige forbindelser til internettet, hvormed de skadelige filer distribueres videre til andre netværk, og dette sløver computeren. Nogle vira kan beskadige computerens hukommelse og systemets ydeevne, hvilket gør opstart af computeren til en langtrukken affære. Derfor anbefales det at man altid beskytter sig med opdaterede anti-virus, adware og spyware beskyttelsesprogrammer.

Opgrader Harddisken
En anden grund til at en computer kan blive langsom er en mangel på harddiskplads. I sådan et tilfælde skal harddisken opgraderes. Tilstrækkelig fri plads på harddisken til midlertidige filer og swap filer kan løse problemet. Der skal gerne være minimum 250MB fri plads på harddisken, for at computeren yder som den skal, men det er en god ide hvis mængden er større.

Indstil computerens start-up programmer
De fleste programmer installeret på en computer konfigurerer sig selv ved opstart af denne. I nogle tilfælde aktiveres programmerne tydeligt (på skrivebordet) ved opstart af Windows, og i andre tilfælde kører de i baggrunden. Disse programmer loades et efter et, og det tærer på systemets ressourcer hvilket skaber sløvhed. I programmernes indstillinger kan man slå en sådan automatisk funktion fra, så man selv skal åbne programmet for at bruge det.

Slet midlertidige filer samt junk- og forældede filer
Når en computer bruges regelmæssigt bliver filer og programmer skabt, installeret og slettet i en løbende proces. Dette overbelaster hard disken med millioner af filer hvoraf mange er ubruglige, ugyldige, dobbelte eller ligefrem skadelige. Det er derfor en god ide at tjekke sin hard disk med jævne mellemrum, og ryde ud i de filer og programmer den indeholder.

Fjern unødvendige visuelle effekter
Med nyere Windows udgaver følger en animeret ”fading” effekt på menuerne, som tapper systemet for ydeevne. Denne effekt kan fjernes under indstillinger, hvormed man kan benytte et mere klassisk Windows look for at spare på ressourcerne. Derudover kan det hjælpe at køre en lavere farve kvalitet (medium 16-Bit) og opløsning på skærmen, samt at undlade at bruge grafisk detaljerede wallpapers.
Ryd op i registreringsdatabasen

Data som ryger ind i registreringsdatabasen har meget at sige om hvordan en computer fungerer. Disse typer data inkluderer instruktioner som får software såvel som hardware til at fungere ordentligt. Da computeren ikke er i stand til at organisere denne database selv vil mængden af data stige med tiden, og der opstår et rod i filerne hvormed systemet belastes og sløves. Også her anbefales det at registreringsdatabasen renses en gang imellem.

[Artiklen er leveret af Spamfighter. Artikel opdateret pr. 15.7.]

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.