Linux i svingdøren

Linux i svingdøren

Den lille store forskel. Hvis man vil prøve Linux, så find en distribution og kør den som live-cd.

Jeg tror at en af fordelene ved Linux, bortset fra at det er gratis, er at der findes så mange forskellige distributioner, så alle burde finde noget for deres smag. Jeg tror også at det er et af svangpunkterne, for hvis man skal se det fra hardwarefabrikanternes side, så er der for mange til at det kan betale sig at arbejde seriøst med drivere til Linux. Hvis man vil prøve Linux, så find en distributioner, der ser interessant ud og prøv at køre den som live-cd, uden at foretage ændringer på maskinen.

Når det gælder installation er jeg absolut modstander af dualboot med Windows, for hvis der går koks i et eller andet, så har folk tendens til at gå tilbage til det de kender. Så ender det for det meste med at de går tilbage til Windows og måske føler, at de har fået en negativ oplevelse med Linux. Hvis du vil prøve Linux, der altså ikke er Windows i forklædning, så tag en kold tyrker. Installer det Linux styresystem du synes bedst om og afsæt et vist antal uger til at vænne dig til forskellen. Efter sådan at have holdt dig fra dit normale styresystem i nogle uger, finder du så ud af om det er noget for dig. Jeg bruger selv to maskiner: den ene med Windows og den anden med forskellige Linux distributioner.

Ubuntu er ikke uden problemer
Jeg sprang også på Ubuntu 9.04 vognen efter at have afprøvet et par forskellige distributioner i løbet af de sidste par måneder. For at nævne et par stykker: gOS, Mint, Ubuntu 8.10, Mandriva, OpenSuse 11.1, Kubuntu, DreamLinux samt Sabayon. Jeg må indrømme at min begejstring holder sig i grænser angående Ubuntu 9.04, da jeg oplevede flere problemer under installationen. Ved første forsøg så det ud til at den fik lavet ged i mine partitioner, med et opstartsproblem til følge. Andet forsøg gik væsentligt bedre, da jeg gav den mulighed for at benytte hele harddisken. Problemet opstod først da jeg ville installere Nvidia driverne. Maskinen stod i små 45 minutter og kørte uden at der skete noget.

Tredje forsøg. Prøvede for sidste gang at få det til at køre, og minsandten det gjorde det også.
Det så ud til at der var kælet mere for helhedsindtrykket ved opstarten og jeg følte mig straks hensat til alle de nysselige ting jeg mødte, da jeg startede min Vista op første gang, og dem var jeg heller ikke begejstret for. Hvis jeg vil have nysselige ting at se på, så køber jeg mig et maleri eller et akvarium.
 
Mint er kanonstabil
Efter at jeg havde opdateret det der var muligt, så Ubuntuen egentlig ret fornuftig ud. Der var ingen problemer med at komme på nettet fordi jeg benyttede kabel, da jeg af tidligere erfaring havde lært at Ubuntu i nogle versioner kan have problemer med det trådløse netkort. Nu så det egentligt fornuftigt ud, så efter at have leget lidt rundt, lukkede jeg maskinen med det resultat, at den kom med tre bip inden den lukkede ned. Jeg prøvede et par gange at starte den op igen, arbejde lidt og så slukke, samme resultat hver gang. Så fandt jeg skiven med Mint frem igen, installerede og opdaterede, tog en tur rundt på nettet og slukkede maskinen uden fuglesang. Jeg tror jeg holder mig til Mint. Den er ikke så nysselig, men den er kanon stabil. Der er sikkert andre der har haft bedre oplevelser end jeg har med den nye Ubuntu.

Hvis du skulle have fået lyst til at prøve, så kan du se nogle af dem der er på markedet her: www.distrowatch.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.