Linksys EA4500 hjalp

Linksys EA4500 hjalp

Hjemmet har i nogle år efterhånden været hjulpet med et trådløst netværk via en trådløs Dlink router. Den har vi været godt tilfredse med, og langt hen ad vejen har der ikke været fingre at sætte på denne router.

Humøret har dog været svingende efter at vi af praktiske årsager flyttede routeren op på førstesalen. Flytningen medførte en del udfald, når vi surfede nede i stuen og på terrassen, eller når vi lyttede til musik via Spotify på husets stereoanlæg. Træls at lytte til Kashmir og The Eclectic Moneker med diverse hak og ufrivillige ophold. Nu håber vi at disse problemer er fejet af vejen. Vi har nemlig fået en Linksys EA4500 i huset, og det ser ganske lovende ud.

Prisen er omkring 1100 kroner, og inden investeringen i en linksys ea4500 faldt på plads havde jeg tænkt tanker på begreber som repeater og extender. Med sådanne elementer installeret, skulle det være muligt at forstærke det trådløse signal i huset, men dels finder jeg det bøvlet og dels synes husets frue generelt ikke om elektroniske ting, der blinker i genstridig synkronisering med planter, malerier og andre nipsting. Derfor valgte jeg at satse på en ny trådløs router, som kan komme det ustabile netværk til livs. Jeg har tidligere ejet en Linksys router, så jeg var egentlig ikke så ræd for at satse på Linksys ea4500.

Linksys EA4500: Det foregår på dansk

Når man åbner Linksys EA4500 pakken, er det første man gør at koble routeren til husets internetopkobling og – naturligvis – forbinde routeren til en stikkontakt. Herefter propper man den medfølgende cd-rom i computerens drev og følger den brugervenlige guide, der toner frem på skærmen. Al forbindelse mellem computer og router foregår trådløst, og mit LAN-kabel kunne jeg således godt gemme væk igen. Det fik jeg ikke brug for. Når guiden går i gang med at finde det trådløse netværk, kan man godt have sin tvivl om ens netkort nu slår til, men efter ganske få sekunder dukkede husets nye trådløse netvæk op. Linksys ea4500 finder automatisk et Cisco-netværk (Cisco er firmaet der ejer Linksys), og straks skal man i gang med at foretage indstillinger for det trådløse netværk.

Denne såkaldte konfiguration kan lyde voldsom for nybegyndere, men efter min mening er det en proces, som de fleste roligt kan gennemføre uden at få dårlige nerver. Det foregår nemlig på dansk. Man angiver et navn til netværket (SSID), og her anbefaler jeg et ”anonymt” navn, så de færreste kan gætte sig frem til at det er Bojsens netværk… Desuden skal jeg finde på en kode, så ikke alle og enhver kan logge sig på mit trådløse netværk. Her anvender jeg en kode med store og små bogstaver samt tal. Endelig skulle jeg angive en kode til selve routeren, hvis man skal ind og foretage ændringer i routerens indstillinger, for eksempel ændring af den vigtige adgangskode til det trådløse netværk. Når disse indstillinger er indtastet på skærmen, går Linksys EA4500 automatisk i gang med at konfigurere hele molevitten, mens du kan drikke nok en kop kaffe.

Cisco Connect Cloud er smart
Inden du er klar til at gå videre, skal du angive om det trådløse signal skal have fuldstændig beskyttelsestilstand, eller om Linksys ea4500 skal give computere og tablets på netværket lov til at dele filer og den slags med hinanden. Jeg valgte at tillade deling, og så gik et minut eller to med at færdiggøre opdateringen af de nye indstillinger for routeren. Slutteligt får man mulighed for at koble sig på det smarte Cisco Connect Cloud. Det er et system, som gør at man eksempelvis kan foretage en masse indstillinger på Linksys ea4500 uanset hvor man er i verden. Du kan således for eksempel sætte forældrekontrol til routeren via din smartphone, eller du kan skifte kodeord til netværket, hvis du har på fornemmelsen at der foregår et uønsket brug af internetforbindelsen. Det er frivilligt om man vil benytte sig af dette gratis tilbud, men jeg kan varmt anbefale det. Endelig foretager Linksys ea4500 en automatisk opdatering af dens firmware, hvilket er ret betryggende, for det kunne jo være at Cisco har gjort routeren endnu bedre. Og så foregår det på dansk!

Linksys ea4500: Et stærkt køb

Og her står jeg så nu. En ny Linksys EA4500 installeret i huset, og umiddelbart ser det ud til at 1100 kroner er godt givet ud for en forbedret internetoplevelse i huset. De ”døde” områder, som huset havde med den gamle Dlink, er væk, og nu ser det ud til at vi atter kan surfe på terrassen samt lytte til musikken uden knas. Selve routeren er noget smartere og pænere end den gamle Dlink Dir-655. Linksys EA4500 er en stilfuld router uden et blinkende inferno af grønne og røde lamper, og den er udstyret uden beskæmmende antenner (der er indbygget 6 stk!). Den er klar til hastigheder på 450 Mbps, og dét endda på to kanaler, der kører på henholdsvis 2,4 Ghz og 5 Ghz. Man kan koble en harddisk eller printer til routeren via USB-porten, der dog desværre kun kører 2.0. Denne del burde være på 3.0, hvis man taler om 2012-standarder.

Linksys EA4500 har mange attraktive muligheder indbygget via deres Cloud koncept, og jeg har da også glemt at fortælle, at routeren automatisk opretter et gæste-login, således at husets gæster nemt kan logge sig på netværket, uden at få mulighed for at komme alt for tæt på husets enheder. Du får overblik over de enheder der er koblet til, fx tablets og smartphones, og via Medieprioritering kan du angive hvilke enheder der er vigtige og har behov for et godt internetsignal. Det kunne eksempelvis være, at knægtens brug af internettet skal nedprioriteres, hvis han konstant er på Counter Strike. Efter nogle dages forløb lader det til, at denne router har løst det irriterende problem, som huset havde med en noget svingende internetforbindelse, og de ekstra faciliteter via Cisco Connect Cloud er en dejlig bonus. Nu står den på at optimere Linksys ea4500, så routerens muligheder udnyttes.

www.linksys.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.