Liberalisering af det danske spillemarked

Liberalisering af det danske spillemarked

Danske Spils monopol brydes, når den nye spillovgivning træder i kraft, og denne nye spillovgivning har en vis interesse her på redaktionen, da vi i sin tid startede med at være en hjemmeside for folk, der oddser og tipper 13 rigtige – eller forsøger derpå. Jeg husker stadig, at vi ikke måtte reklamere for hvem som helst, og jeg husker stadig at Bold.dk måtte flytte deres site til en sydlandsk server, for at undgå at blive upopulære med dansk lovgivning: Årsag: Bold.dk havde annoncer på deres site, der henviste til udenlandske bookmakere. Nu ændres loven i Danmark, og der åbnes hermed op for et friere marked med hensyn til at spille på heste, vejr, bold, poker og hvad ved jeg. Nettips har spurgt partner og advokat Kristian Dreyer fra Svejgaard-Galst Advokater i København, hvordan den nye spillelovgivning vil påvirke de danske forbrugere.

– I de store linjer betyder det langt mere gennemsigtighed, både for myndigheder og forbrugere, forklarer Kristian Dreyer. Han fortsætter:

Ud hvis du ikke opfører dig ordentligt!
– Først og fremmeste vil det betyde, at de danske forbrugere nu får en dansk national spillemyndighed, og hele spillerområdet er nu undergivet dansk ret. I praksis vil det betyde, at spillemarkedet nu reguleres og overvåges, og der skabes mulighed for at give ind overfor de, der ikke følger dansk ret, og opfører sig ordentligt – sådan lidt populært sagt. Særligt hvis man spiller hos udbydere med danske licenser, ja så vil udbyderne også kunne sagsøges her i landet, det vil være langt nemmere at gennemføre sit krav ved domstolene, og få sit krav hjem bagefter med dommen i hånden. Det har tidligere været et problem, hvor man i praksis har måttet sagsøge virksomheder i fjerne verdensdele, og kun håbe på, at de ville betale. Det har været dyrt, og forbrugerne har måske på forhånd opgivet kravet.

Udbyderne pålægges med de nye regler en række krav, heriblandt stilles der eksempelvis krav om, at spillereglerne skal være let tilgængelige og tydelig for forbrugerne, noget der ikke har været en selvfølge hidtil. Ligeledes skal markedsføringen være retvisende, og ikke give indtryk af større gevinstchancer, end der reelt er.

Bekæmpelse af ludomani
Lovens § 65 indfører mulighed for, at den danske spillemyndighed kan informere internetudbyderne eller betalingstjenesteudbyderne om, hvilke internetdomæner, der efter spillemyndighedens opfattelse indeholder ulovlige spilsystemer, eller hvilke konti der ikke må overføres betaling af indsats og gevinst til og fra, og dermed blokere for transmissioner og betalingsoverførsler. Hidtil har man ofte ikke været klar over, hvem der var de “brodne kar”, og hvem man skulle holde sig fra, men nu vil spillemyndigheden kunne overvåge markedet, og henlede opmærksomheden på, hvem der bør blokeres. Rent teknisk medvirker den nye lovgivning til, at det i praksis bliver muligt at foretage konkrete internetblokeringer af useriøse udbydere. Et reklameforbud, der sikrer, at sådanne udbydere ej heller lovligt kan reklamere her i landet, medvirker alt sammen til øget forbrugerbeskyttelse.

Og sidst men ikke mindst sikrer den nye lovgivning et øget tilskud til bekæmpelse af ludomani, ligesom det i højere grad vil medføre, at den danske statskasse får andel i de mange skatte- og afgiftskroner, som hidtil er røget uden om det danske skatte- og afgiftssystem, og det er i sagens natur til gavn for os alle. En betydelig del af markedets overskud, vil blive uddelt til fritids- og foreningslivet i Danmark, som således vil blive styrket.

Kristian Dreyer har udarbejdet et dokument om emnet, som kan læses i en pdf-fil. Se den på www.svega.dk/da/fagligt/nyheder/19-nyheder/143-spillemarkedet-af-liberalisering

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.