Lån musik på nettet – helt gratis

Lån musik på nettet – helt gratis

Hvad siger læserne til at downloade de nyeste album med Mew, Nephew, Michael Jackson, U2, Lady Gaga, Sanne Salomonsen, Bamses Venner eller Metallica? Helt gratis. Det brogede og alsidige musiksortiment findes nemlig på Netmusik.dk. Bag Netmusik står tilmeldte danske biblioteker, som ønsker at yde en ekstra service til biblioteksbrugerne på internettet. Det er verdens første service for online lån af musik på internettet, og selv om tjenesten efterhånden har eksisteret nogle år, er der stadig mange danskere som ikke kender til tilbuddet. I øjeblikket har tjenesten over 1,5 millioner stykker musik, der venter på danskernes klik, og man råder over musikken én uge fra første gang man lytter til numrene. Når ugen er gået, virker musikken ikke længere, og man kan trygt slette den fra harddisken. Vi finder Netmusik så interessant, at vi her yder en lille guide til brug af tjenesten.

Hitlister og temaer
Inden man får adgang til de musikalske herligheder på Netmusik, skal man oprettes som bruger. Det bliver man typisk på det lokale bibliotek i hjemkommunen. Adgangskoderne til Netmusik er de samme som du bruger på biblioteket. Nemmere bliver det næste ikke. Når man er oprettet som bruger, er man klar til at gå på musikjagt på websitet. Udbuddet af musik er meget stort og flot, og det virker næsten uoverskueligt at finde det man er ude efter. Netmusik forsøger at friste brugerne ved at servere hitlister direkte på forsiden. Desuden serverer Netmusik forskellige temaer på forsiden. Da jeg besøgte websitet en søndag formiddag var det således enestående sangerinder, som eksempelvis Amy Winehouse, Billie Holiday, Kate Bush og Whitney Houston, som prydede forsiden. Ved at klikke på de enkelte kunstnere og albums transporteres man hen til en oversigt, hvorfra man plukker de ønskede titler. Og det er særdeles nemt.

Jeg klikkede på det nyeste album fra det danske band Mew. Hurtigt får man et overblik over albummets enkelte numre, 14 styk i alt. Fordelen ved at låne musik på denne måde er at man selv bestemmer, hvilke numre man ønsker at “downlåne”. Man behøver altså ikke at downloade hele albummet. I stedet tilføjer man blot de numre fra albummet, der frister. Hvis man ønsker at downloade hele albummet, er det muligt at tilføje hele albums ad gangen. Når man klikker på Tilføj-knappen, lægges det valgte over i en kurv, hvor de ligger indtil man vælger at downloade musikken.

Hele molevitten på én gang
Når man er færdig med at klikke rundt og søge efter musik og har klikket de ønskede numre over i “lånekurven”, er man parat til at downloade musikken. Et klik på Hent-knappen øverst til højre sender en videre i processen. Inden man kan hente musikken ned til harddisken, skal man logge ind i systemet. Her vælger man hvilket bibliotek man hører til og indtaster brugernummer samt pinkode. Herefter bekræfter man antallet af numre, som ligger i kurven. Når dette er bekræftet, går systemet i gang med at gøre dit download klar.

Man kan vælge at downloade numrene enkeltvis, eller man kan vælge at downloade det hele på én gang. I så fald producerer systemet en pakket fil (zipfil), som skal hentes ned til din computer og bagefter pakkes ud. Da jeg finder det nemmest at hente hele molevitten på én gang, vælger jeg zip-metoden. Efter få sekunder er jeg klar til at klikke på Download zip-knappen. Jeg vælger at gemme zipfilen på mit Skrivebord. Alt efter internethastigheden kan downloadproceduren variere meget i tid. Hurtige netforbindelser henter musikken ned på få sekunder, mens langsommere forbindelser naturligvis bruger længere tid. Når zipfilen er downloadet, ligger den på Skrivebordet. Man dobbeltklikker på filen, hvorefter en guide hjælper dig igennem udpakningsprocessen. Når musikken er pakket ud på en placering, som du selv vælger, er du parat til at lytte til musikken. Helt gratis.

Du skal bruge Windows Media Player
Musikken fra Netmusik er beskyttet. Det betyder at den kun kan bruges i syv dage. Musikken holder simpelt hen op med at fungere efter en uges tid. Beskyttelsen betyder også at man ikke kan kopiere musikken over til cd’er, som efterfølgende kan bruges i stuens eller bilens stereoanlæg. Denne beskyttelse gør, at folk er afhængige af programmet Windows Media Player version 10. Dette program vil – når du vil afspille den lånte musik – hente en gyldig licens via internettet, så man skal have en brugbar internetforbindelse første gang man lytter til numrene. Hvert enkelt nummer kræver en selvstændig licens. Mac- og Linuxbrugere kan desværre ikke anvende Netmusik.dk, hvilket skyldes den beskyttelse, som musikken er omkranset af.
For god ordens skyld skal det siges at musikken er beskyttet af loven om ophavsret. Tjenesten skal altså ses som et tilbud, hvor folk kan smuglytte til musik, inden de beslutter sig for at købe – eller lade være.

www.netmusik.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.