Læg vinylen på harddisken

Læg vinylen på harddisken

Selv om de gode, gamle LP-plader måske står over for en kommende renæssance, så kan det i mange tilfælde være en fordel at kopiere dem over på harddisken. I USA sælges der atter LP-plader i lange baner, og mange af de pladespillere, der står og samler støv i hjemmene, bør tjekkes grundigt efter, for med den rette software behøver det ikke at være svært at kopiere den ridsede musik over til computeren i digital form. Programmet Audio Cleaning Lab 10 deluxe hjælper til i denne proces. Den vejledende pris for programmet er 329 kroner, og så følger der oven i købet adapter og hifi-kabel med. Programmets styrke er at medvirke til en relativ nem konvertering af musikken, så du kan få glæde af dine gamle LP’er og singler på computeren..

Klar til optagelse
Allerførst skal du etablere forbindelse mellem stereoanlægget og computeren. Du bruger det medfølgende kabel som bindeled mellem anlægget og din computers lydkort. Når der er ”hul igennem”, kommer du til den spændende del: at få overført grammofonens musik til harddisken. Her er det en god idé at få renset pladen grundigt, så små støvpartikler i pladerillerne ikke ødelægger den fuldendte lydoplevelse. Og så er du ellers klar til at starte Audio Cleaning Lab 10 deluxe for at importere musikken til computeren.

Du trykker på programmets optageknap, sætter pladespilleren i gang og starter musikken. Her er det en klar fordel, hvis denne optagedel startes samtidig. Når pladen eller nummeret er færdig, stopper du optagelsen og hører optagelsen igennem. Programmet er så sindrigt, at du nemt laver det antal numre, som pladen reelt har. Der bliver med andre ord tale om x antal optagelser frem for én lang optagelse. Denne proces klares smertefrit med såkaldte track markers.

Hjemmebrænderiet går i gang
Musikken lagres på harddisken i wav- eller MP3-format, og bemærk at wav-formatet godt kan fylde en god del plads på harddisken. Programmets nervecenter er dog ”rensecenteret”, som er stedet, hvor du renser optagelsen for knitren og knagen. Dette gøres ved hjælp af en rense-guide, som faktisk er i stand til at reducere lyden af irriterende ridser i vinylen. Dog skal du passe på med at overdrive renselsesprocessen, idet denne faktisk kan påvirke det samlede lydbillede.

En række studieeffekter gør desuden at du kan agere pladeproducer under optagelsen af musikken. Du kan for eksempel lægge kor på sangstemmer, men det kræver en vis tilvænning for at få det hele til at lyde nogenlunde ordentligt. Når du er færdig med optagelse og rensning af lyd, er det tid til at brænde en cd. Hertil kræves det naturligvis at du har en brænder i maskinen, og en særlig Export-funktion sætter så gang i brænderiet.

Programmet hjælper dig også med at overføre båndoptagelser til computeren, og det fungerer i princippet på samme måde. Som ved pladeoverførsel får du mulighed for enten at brænde musikken over på en cd, eller du kan gemme optagelsen på harddisken i det lydformat, som du foretrækker.

Firmaet bag Audio Cleaning Lab 10 deluxe hedder Magix, og et blik på deres hjemmeside fortæller, at du kan downloade en e-version. Denne specielle version er uden indledende videosekvenser, der viser dig hvordan du anvender programmet, og der er sparet på effekter og demonstrationsprojekter. Til gengæld er prisen lavere end deluxe-versionen, idet e-versionen koster 249 kroner.

www.magix.com

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.