Køb af bærbar computer

Køb af bærbar computer

Køb af bærbar computer er ikke en nem opgave. Der er masser af attraktive maskiner på markedet.

Trods økonomisk krise har danskerne stadig væk råd til at investere lønkroner og spareskillinger i ny computer. Det tyder det i al fald på. Inden for de seneste fire uger er jeg blevet spurgt fire-fem gange, hvilke ting man skal være klar over, inden man køber en bærbar computer. Nu findes der ikke entydige svar på så kvalificerede spørgsmål – langt fra – men man kan godt sammensætte en række punkter man ønsker opfyldt, inden man pakker computerpakken op. Vi forsøger her at give en miniguide til køb af bærbar pc.

Hvad skal du bruge den til?
Et kernespørgsmål i forbindelse med køb af pc er: hvad skal du bruge den til? Hvis man som forbruger bevæger sig ind i en butik og fortæller, at man er ude efter en bærbar computer, bør sælgeren straks spørge, hvad computeren skal bruges til. Ellers er det useriøs betjening. Der findes et utal af forskellige maskiner på markedet, og mens nogle computere er velegnede til kontoropgaver, magter andre måske computerspil eller ”tunge” grafiske opgaver, hvor man arbejder med videoklip eller billedbehandling.

Hvis man blot er ude efter en gennemsnitlig arbejdscomputer, der skal varetage almindelige hjemmeopgaver som for eksempel internet, e-mails og lidt dokumentskrivning, behøver man ikke store grafikkort og maskiner med oceaner af RAM. Sagen er imidlertid en helt anden, hvis man ønsker at spille nye og avancerede computerspil på det bærbare vidunder. Så kommer man ikke uden om at se nærmere på computerens grafikkort og RAM-mængde. Desuden bør harddisken have en fornuftig lagerplads, så man ikke løber tør for plads alt for hurtigt.

Ret kedeligt uden strøm
Skærmstørrelsen er heller ikke uvæsentlig, når man kigger på bærbar computer. I dag får man bærbare computere med store skærme på eksempelvis 17 tommer, men det er også muligt at gå over i en helt anden vejgrøft og købe nogle af de små såkaldte netbooks, hvor man næsten kan have sådan en fætter i inderlommen. Større er ikke. Har man behov for en god, stor skærm, eller skal computeren blot bruges til småopgaver? Hvis man sidder længere tid ad gangen foran skærmen, anbefaler jeg ikke at man køber en bærbar med en lille skærm. Det giver træls træthed i øjnene.

Har du tit behov for at flytte rundt på computeren, og har du i sinde at bruge den mange forskellige steder, hvor du ikke er sikker på at der er strømkilde til rådighed? I så fald er det en god ide at tjekke batteriets levetid i maskinen. Det er nemlig kedeligt at sidde med en lækkerbisken af en bærbar uden strøm. Så er papir og blyant faktisk mere effektivt. Spørg ind til batteriet og få oplyst hvor lang tid computeren fungerer på en fuld opladning. Vurder samtidig hvor lang tid og hvor ofte du har brug for at have den kørende på batteri. Det er jo ikke sikkert, at dette er et væsentligt punkt for dit vedkommende, idet mange forbrugere har den bærbare pc stående mere eller mindre permanent på bordet i stuen eller hjemmekontoret.

Trods imponerende teknologi og fantastiske fremskridt på det teknologiske område har nogle bærbare pc’er den skavank, at de støjer kraftigt. Her er det ofte computerens blæser, der får tendens til at støje vanvittigt meget, og denne støj bliver temmelig enerverende og belastende, hvis man sidder ved computeren længere tid ad gangen – ikke kun for computerbrugeren, men også for omgivelserne. Det er bestemt en god ide at opleve computeren ”i aktion”, inden man slår til og foretager handlen.

Sidder du godt?
Endnu et forhold man skal være opmærksom på, er at en bærbar pc kan medføre uheldige arbejdsstillinger. Personligt mærker jeg tydeligt i skuldre og nakke, hvis jeg sidder ved en bærbar maskine for længe. Alt andet lige er bærbare computeres tastatur ofte mindre end et traditionelt tastatur, og den indbyggede mus i computeren kræver også en vis tilvænning. Man kan købe specielle standere til den bærbare computer, og man bør ligeledes overveje om man skal investere lidt kroner i eksternt tastatur og mus.

Her konstaterer mange med rette: i så fald kan jeg jo lige så godt købe en stationær pc. Og ja: det kan man sagtens sige, men køber man en stationær pc, skal der også gøres plads til en skærm og måske højttalere. Fidusen ved at investere pengene i en bærbar computer er, at her får man det hele og man kan bære computeren fra sted til sted uden de store vanskeligheder. Sammenligner man prisen på den bærbare og stationære løsning, koster det ekstra at vælge den bærbare, men den er også langt mere fleksibel end den stationære kolos.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.