
For os musikelskere, som får børn, er det altid rart at kunne høre noget musik, mens barnet hænger på armen. Musik virker beroligende på de fleste – hvis musikgenren er den rigtige – og musik er perfekt til at stimulere psyken i den rigtige retning. Tror jeg.
Hjemme hos os spiller musik en væsentlig rolle, og vi bruger den primært til at slappe af med. Lidt musik i baggrunden når vi spiser morgenmad. Musik i bilen, når vi kører rundt i det ganske land. Musik på computeren når vi arbejder. Jo, musik er godt.
Musik er også godt til børn. Det er jeg stensikker på, og hvis jeg orkede at google efter brugbare rapporter, er jeg sikker på at jeg nok finder en masse undersøgelser, som viser at musik har en positiv effekt på børn. Hvis man derfor ønsker at spille musik for ungerne, må man finde en metode til det.
Musik styres med legetøjsfigurer
Mange sætter Spotify på husets anlæg og finder TjuBang Chokolademand frem. Andre invsterer knap 1.600 kroner i en ny jukeboks til børn. Den hedder Jooki (udtales formentlig Djuki), og det er en fiks timng, hvor børnene selv styrer musikken ved hjælp af små legetøjsfigurer. Og hvordan så det, spørger du sikkert.
Jo, den grønne krokodille sørger for disco. Den grå ridder er til pop. Den blå hval er pjattet med MGP, og det hvide spøgelse hælder til Sigurd Barrett. Hver figur har en playliste indbygget, og du kan som forældre selv vælge hvilke sange eller historier playlisterne skal indeholde.
Jooki fjernstyres via Bluetooth, og det er altså de små figurer, der sætter dagsordenen for hvad barnet skal lytte til. Via Wifi kan Jooki kobles til musikkilder i skyen, eller du kan koble et memorycard med musik til apparatet. Det er forældren, som bestemmer hvad der skal spilles, og der er andre glimrende ting indbygget i Jooki.
Forældrekontrol og forældrebrug
For eksempel bestemmer mor eller far hvor højt der må spilles, og Jooki kan også begrænses til kun at blive brugt på bestemte tidspunkter på dagen. Dermed kan lille Bertram ikke lytte til gedigen disco, når mor og far glor aften-fjernsyn. Forældrene kan også låne Jooki og bruge den til iTunes eller Spotify.
Nu har jeg ikke selv haft en Jooki mellem hænderne, men udviklerne siger selv, at lydkvaliteten i højttaleren er god. Dette skal naturligvis altid tages med en gran salt, og personligt tvivler jeg på at man får særligt megen sublim lydkvalitet i et apparat til blot 1.600 kroner.
Jeg har ikke selv små børn, så jeg vil overlade dette kvalitetsemne til læsere, som investerer i en Jooki. En jukeboks til børn er en sjov ide, og Jooki blev for nyligt præmieret i Berlin til årets IFA elektronikmesse. Her vandt udviklerne pris for ”IHS Markit Innovation Award” på IFA Berlin 2017.