Kina gør sig mere uafhængig af Vesten

Kina gør sig mere uafhængig af Vesten

Kinesiske myndigheder præsenterede i forrige uge superdatamaskinen <<Sunway Blue Light MPP>>. Dette skulle være den kraftigste datamaskine i kina.


Sunway Bluelight MPP har en teoretisk maksimalydelse på 1070.16 teraflops og en vedvarende ydelse på 796,9 teraflops målt men Linpack. Men i modsætning til Tianhe-1A er Bluelight-maskinen ikke baseret på processorer fra USA. I stedet består maskinen af 8700 processorer af typen ShenWei SW 1600 som ifølge den kinesiske regering er udviklet ved et center i Shanghai.


Processoren skulle være den første som fuldt og helt er udviklet i Kina. Der er ikke så mange detaljer kendt om denne processor, men det skulle dreje sig om en 16 kernes, 64 bits RISC-processor som kan operere med en clockhastighed på mellem 0,975 og 1,2 gigahertz.


Selve superdatamaskinen er installeret ved Kinas National Supercomputing Center i Jinan. Hvis oversættelsen er korrekt, er maskinerne sat sammen i en række af 1U-chassier som hver rummer fire hovedkort. Hvert af disse hovedkort har plads til to CPU-er.


Det ser ud til at hvert hovedkort er udstyret med 16 gigabyte med DDR3-ram.


Hele systemet er vandkølet og har et hoveddatalager på 150 terabyte og et eksternt lager på 2 petabyte. Det har et effektbehov på 1074 kilowatt. Dette giver et ydelse/energi-forhold på 741 megaflops per watt. Blandt de 500 superdatamaskiner i Top 500 supercomputer Sites-Listen i juni var dette forholdet i gennemsnit 464 megaflops per watt.


 Kilde


 

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.