It-kriminelle sælger dig online

It-kriminelle sælger dig online

Er du klar over, at 4 ud af 10 computere her i landet er så usikre, at de rammes af virus, når de bevæger sig ind på hjemmesider, der er inficeret med virus? Nej, vel! Og det vidste jeg da heller ikke, før jeg læste en række tal fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS. De fortæller at 85 procent af alle infektioner på vores pc’er sker, fordi vores maskiner ikke er sikret godt nok. Når maskinerne så er inficerede med snavs og skidt, kan de pludselig bruges til forskellige formål – formål som du med garanti ikke vil bryde dig om.

Og vi rammes på forskellig vis. Måske blev du fristet til at klikke på et link i en mail, hvor du bliver lovet guld og grønne skove samt penge fra Skattevæsenet, eller fordi din ”bank” beder dig om at ændre password til din homebanking. Fidusen er desværre blot at banditterne anvender phishing, hvilket på kort forklaret dansk betyder, at de kopierer Skats eller din banks hjemmeside, hvorefter de lokker dig ind på kopien. Du opdager det næppe, og på nul komma fem har du afleveret personlige informationer til svindlerne. Desuden har du måske pådraget dig en seriøs virus, som gør, at banditterne kan hente en masse oplysninger ud af din harddisk. Derfor handler det om at holde alle dine programmer opdaterede – ikke kun antivirusprogrammet!

Tjek dine programmer

– Ældre software er langt mere usikkert. Det går de it-kriminelle benhårdt efter. Jo dårligere man er til at opdatere sine programmer, jo større risiko for at få ubudne digitale gæster, som frit kan grave rundt i ens dokumenter, billeder eller andet indhold der måtte være på din PC. Det åbner selv sagt også op for andre og langt mere alvorlige scenarier, herunder misbrug af personlige data som fx kreditkort, passwords eller identitetstyveri, siger Peter Kruse fra CSIS.

Samme Kruse anbefaler at du tjekker de programmer du har installeret på din computer, og hvis der er software, som du ikke længere anvender, så slet det med det samme. Desuden er det altid en god ide at tjekke programmer, inden man downloader og installerer. CSIS har udviklet et gratis program, der kan tjekke din software på computeren. Dette program hedder Heimdal. Heimdal hjælper dig igennem processen med at tjekke om alt er opdateret. Hvis ikke, går Heimdal i aktion og begynder at hjælpe dig med at opdatere hullerne.

Gode råd mod svindel på computeren

– Efter at have hentet og installeret Heimdal, sørger programmet for automatisk at opdatere de programmer på din computer, der bliver udnyttet af de it-kriminelle. En smiley viser status på din computer. Programmet kan hentes gratis via www.hentheimdal.dk, siger Peter Kruse.

Hvilke programmer er de mest anvendte af banditter til at franarre dig personlige informationer og kolde kontanter? CSIS nævner 3 programmer, der især er populære hos svindlerne. Det er

  • Java JRE (bruges fx til at logge på NemID)
  • Adobe Reader (bruges fx til at åbne pdf-filer med)
  • Adobe Flash (bruges fx til at se YouTube-videoer med)

Peter Kruse giver lidt gratis fiduser til folket, der ønsker en problemfri tilværelse ved tastaturet:

  • Hent Heimdal og lad programmet tjekke dine programmer
  • Fjern unødige programmer og browser plugins, som ikke anvendes
  • Tjek at Windows Update er slået til
  • Tænk dig grundigt om, inden du klikker på et link. Hold eventuelt musen henover linket, inden du klikker. Så vil du se den ægte destination for klikket.
  • Piratkopier er farligt software
  • Husk at udskifte dine passwords med jævne mellemrum. Brug tal, tegn og bogstaver – store som små.

www.csis.dk

www.hentheimdal.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.