Irans atomanlæg ramt af Duqu

Irans atomanlæg ramt af Duqu

Iranske myndigheder bekræftede søndag at landets atomanlæg var blevet inficeret med Windows-trojaneren Duqu.

Duqu blev observeret første gang i forrige måned og har ifølge eksperter mange ligheder med Stuxnet; Dataormen som i fjor saboterede Irans centrifuger for oparbejdning af uran.

Brigadegeneral Gholam Reza Jalili siger til det officielle iranske nyhedsbureau IRNA at alle datamaskiner ved landets atomanlæg skal tjekkes for smitte, og at de har udviklet software til at bekæmpe skaderne.

-Vi er i startfasen med at bekæmpe Duqu, siger Jalili. Skadesomfanget eller hvor mange anlæg som er inficeret er endnu ikke klart.

Det er tredje gang officeren, som leder Irans cyberforsvar, bekræfter at de ramt af et målrettet dataangreb mod landets IT-systemer.

Iran kundgjorde i april at de var udsat for en datavirus de kalder <<Stars>>. Ifølge brigadegeneral Jalili er Duqu den tredje virus som rammer dem.

I modsætning til Stuxnet spreder Duqu sig ikke videre, og er derfor ikke en dataorm. Der er heller ikke indtil nu fundet komponenter som saboterer kontrolsystemer. Derimod har eksperter opdaget at Duqu stjæler oplysninger fra inficerede systemer.

Ifølge Symantec, et af sikkerhedsselskaberne som i den sidste tid har analyseret den nye trussel, kan Duqu ses som en forløber til et fremtidig Stuxnet-lignende angreb. Trojaneren skal være udformet til at samle efterretningsdata om industrisystemer, samt at give fjernadministration.

Israel og USA er stærkt bekymret for at Iran kan være i færd med at skaffe sig atomvåben. Nyheden om datasabotage kommer mens krigsretorikken og faren for et konventionelt militært angreb er stigende.

Ifølge nye afsløringer i New York Times var Stuxnet-ormen som i 2009 og 2010 skabte store problemer for Irans atomprogram, et fælles projekt mellem USA og Israel.

Israeli Test on Worm Called Crucial in Iran Nuclear Delay

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.