Installer et sikkert trådløst netværk

Installer et sikkert trådløst netværk

Da jeg skulle installere trådløst netværk, bestilte jeg et trådløst PCI netværkskort hjem fra www.edbpriser.dk. Netkortet er af mærket ASUS, der i mange år har været kendt for kvalitet og kostede cirka 200 kroner inklusiv fragt. Jeg købte derudover en trådløs router i ALDI af mærket NETGEAR til 299 kroner. Jeg var klar til det trådløse eksperiment!
Jeg startede med at sætte routeren til: først skulle strømadapteren i stikkontakten, og derefter forbandt jeg netkablet i væggen til routerens hun-stik til den indgående trafik fra nettet. Der står bag på routeren, hvilke stik der er til hvad, og er typisk separat fra de andre stik. Det er meget svært at tage fejl af. Et par lamper i routeren begynder at lyse konstant for at vise, at der er kontakt til internettet. Denne lampe kan blinke en lille smule. Dette signalerer trafik mellem dig og din internetudbyder, mest bare for at holde forbindelsen i live og registrere at du er logget på deres system.

Installationen går rimeligt smertefrit
Pakken med netkortet indeholder, ud over selve printpladen, en antenne, en cd-rom og en manual. For at installere netkortet startede jeg med at åbne mit kabinet, hvor computerens forskellige hardware er placeret. Jeg finder under mit grafikort nederst på bundkortet, altså den nederste store printplade, et ledigt “slot” – altså en rille – til hardwaretypen PCI. Stort set alle computere, der er solgt inden for de sidste ti år, har denne type “riller” på bundkortet. Har din computer en USB port kan du få netværkskort, der kan sættes i denne. Til bærbare computere er netværkskort af tilslutningstypen Cardbus, og til bærbare computere kan der oftest også bruges USB.

For at jeg kan sætte kortet i bundkortet, skulle jeg fjerne en lille plade på mit kabinet. Denne er i de fleste tilfælde sat fast med en enkelt skrue, men kan også skulle trykkes ud. I mit tilfælde var det ”skrueløsningen”. Jeg tog printpladen og “sigtede” ind i rillen, derefter trykkede jeg forsigtig med mine to tommeltotter, uden at bruge vold eller lirke for meget. Vold er uacceptabelt, når man roder med computerhardware.

Da kortet var helt inde, tog jeg min skrue og skruede den i hvor jeg havde sat netkortet i. Jeg tog herefter min lille antenne og skruede denne i bagpå. Herefter samlede jeg kabinettet igen og tændte for computeren. Da Windows XP var færdig med at starte op, blev jeg mødt af et vindue kaldt “Guiden installation af hardware” som dukker op når Windows har fundet ud af, at du har sat nyt hardware i din computer. Den spørger først om jeg vil søge på internettet efter drivere til netkortet, men da jeg af gode grunde ikke har installeret netværkskortet endnu, har jeg ikke denne forbindelse til rådighed. Efter et klik på “Næste” spørger guiden mig om Windows selv skal prøve at søge efter en driver til dette stykke hardware, eller om jeg selv vil vælge fra en liste eller en specifik placering. Jeg sætter den medfølgende cd-rom i drevet, og vælger sidstnævnte mulighed. Efter et kort øjeblik har den søgt på cden og fundet mit netværkskort. Der er nu installeret en driver til mit netværkskort og jeg er klar til at gå på nettet.

Indstilling af router
For at få adgang til min nye router gik jeg ind på dens indbygede menu via en webbrowser, i mit tilfælde Internet Explorer. Her skulle jeg indtaste brugernavn og adgangskode. Dette brugernavn og adgangskode er noget af det første der skal ændres, så ikke alle og enhver kan komme ind på lave ændringer i routeren. Jeg fandt indstillingsmuligheden og gjorde kodeordet unikt. Når du modtager en router fra fabrikken har den et standard brugernavn og kodeord, som er opgivet i den tilhørende manual og oftest også på producentens hjemmeside.

Alt efter hvilken router du har valgt, er konfigurationen forskellig. Min router understøtter WEP kryptering, altså en “nøgle” eller kode du skal indtaste for at få adgang til denne forbindelse. Alle netkort har det, der hedder en MAC-adresse, en unik serielkode, som kun dette netkort i hele verden benytter. Du kan sammenligne det lidt med en bils stelnummer. Det smarte ved dette er at du kan få din router til kun at lukke disse netkort ind. Du kan se en liste over tilsluttede netværkskort når du går ind i routerens menu. Du kan herfra vælge om du vil tillade dette kort adgang. Dermed kan du spærre adgangen for uvedkommende folks computere. Smart, ikke?

Efter jeg havde sat en krypteringsnøgle på routeren, mistede jeg forbindelsen til internettet, og i stedet havde jeg pludselig et lille ikon ved siden af mit ur, der viste en computer med et rødt kryds over. Jeg dobbeltklikkede på denne og fik en menu kaldet “Trådløs Netværksforbindelse” frem. I denne menu kunne jeg derefter vælge min forbindelse med det navn jeg gav den under konfigureringen af routeren. Jeg kunne se, at den var krypteret på grund af hængelåsen ved siden af navnet. Jeg trykkede en enkelt gang på denne forbindelse, og valgte knappen “Opret Forbindelse” nederst i vinduet.

Jeg fik nu et nyt vindue frem, der bad mig indtaste den krypteringsnøgle/kode jeg tidligere havde lavet. Jeg indtaster koden og valgte “Opret Forbindelse.” Nu kom jeg efter et øjeblik frem til den forrige menu igen: ved siden af navnet på min forbindelse stod der nu “Tilsluttet” og jeg trykkede på krydset oppe i øverste højre hjørne. Det lille ikon ved siden af uret ændrede sig til en computer ved siden af noget der skal forestille radiobølger. Jeg er nu på nettet på en krypteret forbindelse, som jeg kun kan få adgang til fra dette netværkskort. Alle andre, som vil benytte min trådløse internetforbindelse, får en lang næse.

Held og lykke.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.