
Vi ser dem alle steder, og selvom de efterhånden må være én af de ældste opfindelser i verden, så har gode gammeldags skilte stadig sin eksistensberettigelse her i 2017. Men selvom diverse gågader er spækket med lokkende gadeskilte, så er det næppe de skilte vi ser i dag, som også dominerer bybilledet om 5-10-15 år.
De gode gamle gadeskilte
Når det gælder skilte, er der virkelig mange varianter, typer, udformninger og modeller at vælge mellem, men fælles for dem er, at de (i hvert fald langt de fleste) er håbløst gammeldags. Det er nogle stationære billeder på en ramme, der skal lokke dig ind i en butik eller gøre opmærksom på et eller andet firmas nyeste/bedste/mest enestående tilbud, og sådan har det været i flere hundrede år.
Skilte har dybest set kørt version 1.0 siden dag 1. Det har altid virket, og det virker teknisk set stadig, så hvorfor fixe noget, der ikke er i stykker? Tja, det behøver man måske heller ikke, men hvis skiltene skal overleve i fremtiden, er der nok nødt til at ske en eller anden form for revolution, hvis ikke de skal ende som irriterende forhindringer på dine kommende Pokémon Go jagter. Hvis vi da stadig jagter Pokémons i fremtiden?
Sagen er den, at gammeldags gadeskilte efterhånden er degraderet til at vise dig, hvor en bestemt butik hører til, men hvis man reformerede dem – skiltene, altså – så kunne man måske rent faktisk få forbipasserende til at stoppe op, læse/se/opleve og lokke endnu flere ind i sin gesjæft.
Hvordan bliver fremtidens skilte?
Det er svært at spå om fremtiden, og det kan da også godt være, at netop skilte er den undtagelse, der bekræfter reglen om, at alt der ikke er i udvikling, er i afvikling? Det kan vi ikke sige, men hvis vi skal forestille os et moderne gadeskilt anno 2027, hvordan skulle det så tage sig ud?
Det oplagte svar ville være, at det var lidt ligesom en forvokset iPad, hvorpå der kører små film og animationer. Evt. noget, der kunne interagere med vores smartphones, så du får en notifikation når du er tæt på, der lokker med et ”gælder kun de næste 15 minutter” tilbud. Det ville uden tvivl være effektivt, men hvis alle gjorde det, ville det temmelig sikkert også hurtigt blive både irriterende for forbipasserende og i strid med persondataloven.
Men måske kunne et fremtidigt gadeskilt være et hologram? I dag er hologramteknologien relativt begrænset, og den kræver en masse, hvis den skal tage sig ordentligt ud – men det findes, og det virker. Et godt eksempel er hologramkoncerterne med hhv. 2Pac og Michael Jackson, der jo har det til fælles, at de ikke længere lever. Men det gjorde de så alligevel på scenen, via hologrammer.
Det vil kræve en massiv udvikling af teknologen, men det har jo heller aldrig stoppet nogen før, så hvorfor skulle det gøre det nu? Og prøv lige at forestil dig, at de klassiske A-skilte (gadeskilte) blev levende hologrammer, der bød dig velkommen og indenfor. Det kunne dæleme være sejt!