Hvordan laver jeg en hjemmeside?

Hvordan laver jeg en hjemmeside?

Hvordan laver jeg en hjemmeside?Efterhånden er der flere og flere der gerne vil have deres egen hjemmeside. Vi anviser nogle tips til at komme videre.

Forleden dag modtog jeg en e-mail fra en læser. Hun spurgte: – Hvis man gerne vil (lære at) lave sine egne hjemmesider (privat, forening eller lille firma), er der så nogle gode fif til, hvordan man griber det an?
Se, det er et virkelig godt spørgsmål læseren stiller, for der findes næsten lige så mange gode svar, som der findes webnørder. De mennesker, som designer og redigerer hjemmesider, bruger oftest vidt forskellige programmer, og i takt med tiden og teknologiens udvikling, dukker der hele tiden nye løsninger op. Siden nettets spæde start for firmaer og private brugere i 1990’erne, er der sket meget – også på webdesign-siden. I gamle dage udviklede man typisk hjemmesider via HTML-kodning i enkle programmer (som for eksempel Notesblok i Windows), men situationen har ændret sig. Mulighederne er blevet større, og det er blevet nemmere at få sin egen hjemmeside på internettet.

WYSIWYG = volapyk?
Bag enhver hjemmeside ligger der nogle kryptiske koder gemt. Disse koder er lavet i det såkaldte HTML-sprog, og hvis man ikke ved hvordan man behandler disse koder, kunne det være vanskeligt at lave sin egen hjemmeside i begyndelsen af www-æraen. Sådan behøver det ikke at være i dag. De fleste tekstbehandlingsprogrammer giver mulighed for at gemme sin tekst i HTML-format, og så er det reelt muligt at lægge sin tekst på nettet. Ulempen ved at bruge et tekstbehandlingsprogram er at koden ofte bliver ”rodet og tung”, og fleksibiliteten er begrænset.
I stedet er det en glimrende løsning at bruge et WYSIWYG-program. WYSIWYG står for ”What You See Is What You Get – det du ser, er det du får). Denne type programmer var lidt af en revolution, da de dukkede op, idet folk pludselig ikke var afhængige af at kunne kode i HTML.

WYSIWYG-programmer som eksempelvis Frontpage, Adobe Golive og Dreamweaver blev voldsomt populære, og på relativ kort tid kan man oprette sin hjemmeside i sådanne programmer. Det kræver naturligvis et vist indblik i det program man vælger, men med tiden er de blevet mere brugervenlige og en række automatiske funktioner gør det nemmere at have med at gøre. De tre nævnte programmer koster alle penge, men der er også gratis muligheder. Her kan jeg nævne det danske program Stone’s WebWriter. Programmet kan downloades gratis af private brugere på internettet.

CMS er tidens web-løsning
Som årene er gået, er et nyt begreb dukket op i Cyberspace. Tre bogstaver, nemlig CMS, udgør en af de smarteste og mest brugervenlige løsninger. CMS står for Content Management System, og her er der tale om avancerede databaseløsninger, hvor det hele styres direkte på internettet. Hvor man typisk sidder og redigerer hjemmesiden på sin harddisk, når man anvender WYSIWYG, arbejder man direkte på webserveren med CMS. Selvom det måske lyder teknisk og indviklet, er der tale om en smart måde at drive hjemmeside på. Via en CMS-løsning styrer man sædvanligvis indholdet på hjemmesiden via en såkaldt editor på hjemmesiden. Denne metode gør det nemt for folk at opdatere hjemmesiden, idet designet som regel er lagt på plads fra start af. Herefter handler det udelukkende om at opdatere sitet med friske tekster og billeder, og via CMS slipper man for at bøvle med design og drilske tabeller.

De fleste større hjemmesider på nettet i dag er bygget op i CMS-løsninger, blandt andet denne hjemmeside. Der findes forskellige gratis CMS-løsninger, som kan hentes på internettet. Inden læserne klapper i hænderne af bar begejstring, skal det pointeres at det kan virke en anelse uoverskueligt at starte op med CMS, hvis man ikke kender lidt til det. Man bør eksempelvis råde over et webhotel, der kan håndtere de gratis CMS-løsninger, og herefter bør man bruge en del tid på at sætte sig ind i de tekniske detaljer omkring CMS-løsningen.

Jeg har tidligere nævnt det gratis system Typo3, som er en dansk CMS-løsning. Typo3 er voldsomt avanceret og kræver en sikker hånd. Der findes dog andre løsninger, der er mere enkle at gå til. CMSimple er et andet dansk-udviklet system, som er relativt simpelt at gå til, og en tredje gratis løsning er PHP Fusion. Jeg har selv arbejdet med alle tre, og det er svært at sige hvilken løsning man bør vælge, idet det helt kommer an på ens krav og ønsker til systemet. Derfor er mit bedste råd, at man researcher på nettet og spørger i relevante forummer. Her får man oftest gode tips og tricks til de enkelte løsninger.

Stone’s WebWriter. Hent den gratis på www.webwriter.dk
Typo3, langhåret CMS: www.typo3.dk
CMSimple, mere dansk CMS: www.cmsimple.dk/da
PHP Fusion, officiel dansk side om CMS-løsningen: www.php-fusion.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.