Hvilket CMS skal jeg vælge?

Hvilket CMS skal jeg vælge?

Min første hjemmeside blev skabt i Publisher! Det skete tilbage i 90’erne, hvor jeg var nyfødt på det store internet. Fra at have læst andres hjemmesider, begyndte jeg at interessere mig for at skabe mit eget web-univers med fortrinsvis ligegyldige informationer. Efter Publisher kom Frontpage æraen, hvor frames og inkluderede sider var det helt store hit. Siden blev jeg introduceret for begrebet CMS i forbindelse med et engagement i en større jysk portal, som desværre måtte lukke. I dag er jeg konstant på udkig efter gode CMS løsninger, men spørgsmålet er som altid: Hvilket CMS skal jeg vælge? I dag sværger jeg til WordPress, men sådan har det ikke altid været. Jeg har nemlig været lidt omkring.

SimpleCMS og Website Baker har været nogle af de CMS’er, som jeg startede med at udforske for alvor, og jeg fandt især stor glæde hos Baker’en, som er brugervenlig og nem at hitte rede i (sådan da). Herefter faldt jeg for Concrete5, som jeg stadig varmt anbefaler. Eneste anke ved Concrete5 er loadhastigheden. Jeg oplever i stigende grad, at siderne loader langsomt, og somme tider fornemmes en vis frysning, hvorefter man fortvivles over at der sker absolut ingenting. I dag er jeg som sagt overgået til WordPress, som jeg anser for at være en aldeles stærkeste CMS løsning. WordPress er da også den mest udbredte CMS af alle.

Fik jeg forklaret hvad CMS er? CMS står for Content Management System og er et udtryk for at du kan oprette og vedligeholde en hjemmeside online via et login, uanset hvilken internet computer du sidder ved. Du er ikke afhængig af bestemt software på en bestemt computer.
Men hvilke signaler er vigtige at opfange, hvis du spørger dig selv: Hvilket CMS skal jeg vælge? Der er jo mange bolde i luften, når man står og skal i gang med et website. Lad os se på nogle helt almindelige udfordringer man står overfor.

Nem vedligeholdelse
Først og fremmest skal det være en CMS, der er relativ enkel at gå til. Jeg har efterhånden hjulpet en del hjemmesideejere, som har fået skabt en hjemmeside af folk og firmaer, som har stillet et CMS til rådighed, der er svært at holde styr på. Det skal være nemt at oprette sider, indsætte billeder og redigere i eksisterende indhold. Det skal faktisk være så enkelt, at man finder det sjovt og hyggeligt at opdatere hjemmesiden! Nørdede CMS løsninger med lettere indviklede procedurer samt menuer på engelsk kan vanskeliggøre processen.

Opdateringer
Det er desuden særdeles vigtigt at det er et CMS, der konstant er under udvikling og forbedring. Det er ingen hemmelighed at hjemmesider i disse tider er hårdt udsatte for diverse angreb og forsøg på at inficere webkoderne med viruslignende utøj. Ved at bruge et CMS der opdateres ofte er risikoen for inficering mindre, end CMS’er som sjældent opdateres og garderes mod udefrakommende skidt. Det samme gælder naturligvis temaer, skabeloner, plugins og hvad alle disse sager ellers hedder.

Open source CMS

Desuden synes jeg at man bør bruge CMS løsninger fra open source verdenen. Hvis du anvender et CMS som en person eller et firma har udviklet, er du afhængig af personen eller firmaet. Ved at bruge et open source CMS sikrer du dig, at du altid kan hente hjælp ude på internettet. Der findes massevis af dygtige nørder, som gerne hjælper dig videre i dine udfordringer og spørgsmål. Debatforummer og sider på Facebook rummer mange tjenstvillige folk, der gerne redder dig ud af suppedasen, hvis du lander der.

Design og funktionalitet
Desuden synes jeg du skal vælge et pænt udbredt CMS, hvor der ligger en masse forskellige designs at vælge imellem. Mange designs (tema/templates) er gratis at anvende, og en simpel søgning efter sådanne i Google skulle kunne gøre det. Desuden bør du overveje hvad din hjemmeside skal tilbyde: skal der være en kalenderdel, mulighed for folk at debattere, et billedgalleri, et booking-modul, diverse bestillingsformularer og så videre? Tjek de enkelte CMS’er og bemærk hvad der findes af godbidder til systemerne.

Med ovenstående in mente skulle jeg mene at du er på vej til at skabe din egen gode hjemmeside. Som sagt er jeg til WordPress i øjeblikket på grund af de tusindvis af temaer og plugins, der findes til systemet. Desuden er der tale om et velfungerende CMS, der konstant er under udvikling.

Hvilket CMS bruger du?

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.