Hvilken internetforbindelse skal jeg vælge?

Hvilken internetforbindelse skal jeg vælge?

Fart over feltet. Så kort kan det siges om tidens internethastigheder. Men hvilken forbindelse er optimal for dig?

Da jeg i sin tid introducerede familien for internettet, skete det ved hjælp af et gammeldags modem med en hastighed, der hed 28.800. Der var tale om et forsøg på at skabe et dynamisk medie, men med så langsom en hastighed var der ikke ligefrem dømt film og musik via nettet på skærmen. Det er markant anderledes i dag. ISDN blev en overgangsfase, men der skete først for alvor noget med nethastigheden, da ADSL ramte computerne. Farten fik et skub i den rigtige retning, og der var pludselig grundlag for at lægge mange forskelligartede elementer på nettet: video- og lydklip er en selvfølge i dag, hvor vi downloader løs med højhastighedsforbindelser en masse. Det er lidt af en jungle, hvis man overvejer at hoppe på bredbåndet. Som forsøg opstiller jeg fire grupper af nethungrende brugere: den beskedne, gennemsnitsbrugeren, superbrugeren og den mobile netsurfer.

Den beskedne
Nu er det jo ikke alle, der er lige nørdede, når det handler om netforbindelser. Faktisk er der mange, som blot bruger internetforbindelsen til en almindelig omgang tjek af e-mail, homebanking og diverse informationssøgninger på internettet. Her er netfarten ikke så livsvigtig. Det er typisk opgaver, hvortil man sagtens kan bruge lidt forældede hastigheder som for eksempel 256 KBit. Det tager måske lidt længere tid at trække den elektroniske post ned på harddisken, og det kan da godt være at billeder på hjemmesiderne hentes ned i adstadigt tempo, men det virker. Den beskedne bruger behøver ikke at investere i dyre forbindelsestyper.

Gennemsnitsbrugeren
Først og fremmest er der Familien Danmark. Det er den helt store gruppe af netbrugere, som anvender nettets muligheder på bedste gennemsnitlig vis. Mor og far tjekker internettets tilbud ud, og der er desuden god gang i homebanking samt mange af de muligheder, som nettet ellers byder på, for eksempel nyheder, genudsendelser på net-tv eller download af programmer og spil. Det er også her at husets børn og unge dukker op i oversigten. Mange børn hygger sig med online-spil på diverse danske og udenlandske hjemmesider, og det kræver af og til en rimelig hurtig linje. Det samme er gældende med husets unge, som ofte downloader musik og videoklip ned til skærmen. Der skal desuden bruges en rimelig stabil linje, hvis der skal spilles onlinespil som eksempelvis Counter-Strike eller World of Warcraft. Gennemsnitsfamilien har stor nytte af en forbindelse på fire MBit og opefter.

Superbrugeren
Knald på! Der er gang i superbrugerens internetforbindelse. Den står sjældent stille længere tid ad gangen, og man er måske flere i husstanden, som har behov for en linje, der er pænt kvik. Man har måske ofte behov for at downloade større spil og programmer, og det er helt almindeligt at musikken købes og hentes via internetforbindelsen. Film lejes direkte på internettet, hvorefter de hentes ned i streamet facon. Det betyder at forbindelsen skal være stabil for at undgå kedelige hakkende oplevelser. Superbrugeren har ligeledes brug for en internetforbindelse, som arbejder pænt stærkt, når det handler om fjernforbindelser til arbejdspladsens server. Her peger internethastighedens speedometer ofte på ti MBit og derover.

Den mobile bruger
Endelig skal den mobile internetbruger inkluderes i teksten. Her er der tale om en forholdsvis ny gruppe netbrugere, som ikke ønsker at være afhængige af en fast forbindelse, som almindeligvis anvendes i de fleste hjem. Høje hastigheder på mobilt bredbånd er ikke usædvanligt, og flere og flere selskaber toner frem i reklamerne med fast internet på farten. Det hele foregår via sindrige installationer på størrelse med en USB-nøgle, og fordelen er at man har nettet til rådighed, uanset hvor man befinder sig. Da disse mobile forbindelser ofte afregnes pr. forbrugt megabyte, er der tale om brugere med behov for at kunne tjekke mails, søge informationer, læse nyheder på nettet og udveksle filer i begrænset størrelse med andre. Krav til hastighed ligger på omkring 1 MBit og opefter.

Højhastigheder – typer
ADSL: Den mest udbredte bredbåndsinternetforbindelse, hvor der typisk er forskel mellem upload- og downloadhastighed.

Kabel TV: Forudsætter at du har adgang til kabel-tv, da adgangen til internettet går herigennem.

Trådløs: Dækker for eksempel over mobilt bredbånd, hvor internetforbindelsen leveres via trådløs radioteknologi.

Fibernet: Her anvender man lysledernet med optisk fiber, hvilket giver høj hastighed.

[Foto: 3.dk]

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.