Hvad er clickjagging?

Hvad er clickjagging?

Så er endnu et nyt udtryk landet i mit univers: clickjagging. Jeg stødte ind i udtrykket under min forberedelse til et foredrag om it-sikkerhed, og selv om begrebet sikkert har været kendt længe, er det ganske nyt for mig. Derfor må jeg jo hellere ile med at viderebringe min sparsomme viden om clickjagging til læserne her på Nettips. Kort fortalt handler clickjagging om at narre folk til at klikke på et link, som ikke er det folk, tror det er…

Konkret handler clickjagging om at forære folk et link til noget på internettet. Især Facebook er et yndet sted for den slags. Her prøver banditter at lokke folk til at klikke på noget godsindet, men skjult er det faktisk noget ondsindet skidt, som folk uanende kommer til at klikke på. Forestil dig for eksempel at du fristes til at klikke på det videoklip på Facebook. På overfladen ser det harmløst ud, men det viser sig at det faktisk er en accept af at du nu fortæller alle vennerne, at du er fan af et lyssky foretagende. Clickjagging er også brugt på ehandelssteder, hvor man pludselig har puttet varer i indkøbskurven, selv om man troede man blot bad om mere information om varerne.

Mit eget lille eksempel herunder er vel også en anden måde at snyde folk på. Forestil dig at det nederste link i denne artikel ser ud til at sende dig til Bilkas hjemmeside. Hvad jeg imidlertid har gjort er at pakke linket ind, så du i stedet sendes et helt andet sted hen, og bare rolig: jeg sender dig et trygt sted hen. Men det gør banditterne ikke. Se dig godt for, ikke?

Gå til Bilkas hjemmeside

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.