Hvad er cache?

Hvad er cache?

Er du stødt ind i et begreb, der hedder Cache? Lurer du også lidt på, hvad cache handler om: er det blot en stavefejl, fordi der skulle stå ”cash” (kontanter), eller er det noget meget hemlig-nemlig-noget fra de store producenter? Nej, det er ingen af delene. Cache bruges i forbindelse med dine computeroplevelser. Se bare her.

Cache mellem processor og harddisk
Harddiske i dagens computere er som udgangspunkt rasende hurtige. De sørger for at din oplevelse foran skærmen foregår i et rask tempo. Problemet for harddisken er blot, at den ikke er så hurtig som din computers processor. Den kan nemlig arbejde i et usædvanligt højt tempo, så her er der et ”misforhold” som harddiskens cache forsøger at rette op på: her vil de mest brugte filer blive lagt ind, således at hvis du skal bruge bestemte programmer eller andet, så hentes disse fra cache-lageret (og ikke fra selve harddiskens lager). Det er din computers RAM (hukommelse), der er af stor betydning for dette cache-arbejde. De ofte benyttede filer gemmes nemlig i cachen, og her er det harddiskens cache-lager, der står for denne del af sliddet. Jo flere MB cache, jo bedre og hurtigere arbejder disken.

Cache i Internet Explorer
Du finder også et ”mellemlager” i din Microsoft Internet Explorer. Når du besøger hjemmesider, henter du som udgangspunkt en masse tekst og billeder ned på skærmen. Dette indhold lægges i et midlertidigt lager på harddisken uden at du rører en finger. Næste gang du besøger samme hjemmeside, vil Internet Explorer tjekke om indholdet stadig er på din harddisk. Det er nemlig hurtigere at hente eksempelvis billeder fra din harddisk i stedet for at skulle trække dem ned fra Cyberspace endnu en gang.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.