Husk at skifte adgangskode

Husk at skifte adgangskode

Disse linjer læses af mange forskellige øjne. Hvis du et kort øjeblik forestiller dig at artiklen læses af 10 vidt forskellige personer, så vær ret sikker på, at ud af disse 10 personer, er der mindst 3-4 stykker, som bruger den samme adgangskode til forskellige tjenester på nettet.

Vi bruger jo adgangskoder hele tiden: til NemID, til vores email, til Skole-intra, til virksomhedens intranet, til websites, til mange ting … Derfor tyr mange til den glimrende detalje, at de bruger samme password til hele baduljen. Så skal man kun huske på 1 kode – nemmere bliver det ikke. Det bliver formentlig heller ikke ret meget dummere.

Én kode åbner op for en ladeport

Lander din ”unikke” adgangskode i hænderne på den forkerte person, risikerer du at samtlige dine konti snart er lukket op, og konsekvenserne er uoverstigelige. Jeg opfordrer altid folk til at skabe unikke adgangskoder til hver enkelt tjeneste, og så må folk lære at bruge software, der husker koderne for dem. Alternativt må de skrive alle koderne op i et dokument, som kodeord-beskyttes.

Det er desuden vigtigt at du i ny og næ skifter adgangskoden til de vigtigste tjenester, som du benytter dig af. Ved at skifte adgangskode forebygger du at eventuelt opsnappere kan leve i det skjulte og holde øje med dine fortrolige ting og sager.

Vi danskere er de dårligste i Europa til at skifte adgangskoder. Det viser en undersøgelse (”Passwords are like underwear”) som sikkerhedsfirmaet Kaspersky netop har offentliggjort. 10 procent af os skifter adgangskode en gang om måneden. I Italien er tallet 26 procent.

Deler adgangskoder med andre

Kaspersky ønsker med undersøgelsen at sætte spot på vigtigheden i at du skifter adgangskoder med jævne mellemrum, og Kaspersky sammenligner affæren med at vi jo også skifter underbukser med jævne mellemrum. 57 procent af danskerne ændrer adgangskoder til deres værdifulde online-identitet to gange om året eller sjældnere. 12 procent svarer, at de aldrig ændrer deres koder. Hvad gør du?

Mange af os har endda den uskik at vi deler adgangskoderne med venner, kolleger og familie. På min tidligere arbejdsplads var det næsten en sædvanlig joke, når vi skulle hjælpe en kollega med en udfordring på nettet. ”Du bruger bare det sædvanlige password” var hans svar, hvis man spurgte efter det.

Personligt bruger jeg software til at huske mine adgangskoder, og der findes forskellige programmer, som du kan drage fordel af. LastPass. Roboform. KeePass. Dashlane. Prøv at downloade og installere et af programmerne, og sæt dig derefter ind i mulighederne. Du vil hurtigt opdage at det er nemmere end du tror, og din online identitet bliver pludselig langt mere sikker og beskyttet.

www.lastpass.com

www.roboform.com/dk

www.keepass.info

www.dashlane.com

www.kaspersky.com

Læs også

2 Comments

  1. Affi

    I lige måde, Krumme, og tak for advarslen om Kaspersky’s valgte hosting site. Jeg forsøger konsekvent at hente alt fra Softpedia, som aldrig har hustlet mig. Derfor er siden fredet i min adblocker – side om side med nettips.dk….i respekt for vederhæftighed og seriøsitet.

    Reply

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.