Hurtigt bredbånd på landet

Hurtigt bredbånd på landet

Med den nye Bredbåndskortlægning 2013 fra Erhvervsstyrelsen kan man læse at der er adgang til hurtigt bredbånd i hele Danmark. Men holder kortlægningen hvad den lover, når man kigger nærmere på markedet og de teknologier der bruges til at levere bredbånd til kunden? Selv om der er mange fordele ved at bo på landet, så er der også nogle ulemper – Der er ofte langt til alting. Det gælder også når teleselskabet skal levere Internet over telefonkablet med den teknik der kaldes ADSL (xDSL).

 

Ofte er der langt til nærmeste telefoncentral og det betyder at hastigheden og stabiliteten falder gevaldigt, jo længere væk fra centralen man kommer. Kvaliteten på kablet har også meget at sige, og det kan være gravet over og samlet igen mange gange på strækningen mellem central og husstand. Rent teknisk, så falder hastigheden proportionalt med længden af kablet og skader på kablet kan føre til ustabil forbindelse. 

Langt mellem mobilmasterne på landet

Ligesom hastigheden begrænses af langt til centralen på ADSL forbindelsen, så begrænses hastigheden på mobilt bredbånd med afstanden til nærmeste mobilmast. Typisk ser man på landet en væsentligt større afstand mellem mobilmasterne ude på landet i forhold til inde i byerne. Når signalet så samtidigt skal passere bakker og træer, for tilsidst at ende inde i stuen, så er det så svagt at det også er med til at begrænse hastigheden og gøre forbindelsen ustabil. Tilmed kan mobiltbredbånd blive en dyr fornøjelse, da mængden at data man kan sende/modtage er forbrugsafregnet.

Elselskaberne graver fiber ned, men dækker ikke alle husstande. Selvom fiber umiddelbart er svaret og løsningen på hurtigt hastighed og stabil forbindelse, så er det langtfra i alle egne af landet at elselskaberne har gravet fiber ned. Igen spiller afstanden en rolle, da de ofte går uden om områder, hvor der langt mellem husstandene. Det bliver simpelthen for dyrt for dem at grave så langt.

Dansk Internet udbyder vil hjælpe

Alt i alt er der mange steder på landet, hvor der kun kan opnås hastigheder op til 10 Mbit/s eller lavere. Det kan være fint, hvis man kan nøjes med at gå i banken og læse dagens avis på nettet. Men er man bare en lille smule mere avanceret, og f.eks. ønsker at streame film fra Netflix, uploade videoer til YouTube og Facebook, så kan en langsom forbindelse hurtigt vise sig at være et problem.

Løsningen på manglende bredbånd kan måske findes hos en ny dansk ejet Internetudbyder, firmaet Skywire fra Esbjerg. Skywire etablerer trådløst Internet i områder, hvor det i forvejen ikke er muligt at få hurtigt og stabilt bredbånd. Ved at sætte master op i lokalområdet, kan mange husstande dækkes, og der kan gives adgang til hurtigt Internet for den enkelte husstand. Skywire laver aftaler om opsætning af udstyr på f.eks. landmandens silo eller husejerens gittermast og leverer på den måde Internet i lokalområdet.

Bor man i et område uden adgang til hurtigt stabilt Internet, så kan man på Skywire’s hjemmeside tilkendegive sin interesse for at få hurtig netforbindelse. Hvis der er nok interesserede i området, vil Skywire gerne se på muligheden for at etablere hurtigt bredbånd i området.

Skywire garanterer minimum 25/25 Mbit/s til kunden forudsat der er frit udsyn til deres mast. Er der kapacitet i nettet, får kunden ofte en hurtigere forbindelse, da firmaet ikke begrænser hastigheden. Ved forhindringer såsom træer og lignende kan der typisk leveres en langsommere forbindelse, som dog ikke kan garanteres.

Man kan læse mere om forbindelsen på Skywire’s hjemmeside: www.skywire.dk og på Facebook kan man følge Skywire og se hvad kunderne siger om forbindelsen: www.facebook.com/Skywire.dk

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.