Højttalere til computeren

Højttalere til computeren

Der skal musik og dermed ordentlige højttalere til, når der arbejdes ved computeren. Sådan er det i al fald i det Bojsen’ske univers, hvor jeg meget hurtigt får startet min Spotify op, når der skal produceres ved skærmen. Lige nu lytter jeg til Jesus and the Mary Chain, og om lidt er det måske danske Irah eller australske Nick Cave.

Uanset hvad sætter jeg pris på ordentlig lyd, når jeg lytter til musik. Igennem tiden har jeg afprøvet en hel del forskellige højttalere, og stol på mig, når jeg fortæller at mine eks-kolleger på Svendborg Erhvervsskole har åndet lettet op, når jeg er gået til undervisning. Dermed har mine højttalere været stumme, og de er sluppet for alskens baggrundsstøj.

Indbyggede højttalere – nej tak

Man kan jo lytte til musik på mange måder, men blot fordi at en computer ikke er et ægte hifi-anlæg, kan man godt stille krav til den kvalitet, der kommer ud af højttaleren. Derfor har jeg altid forsøgt at finde de rette højttalere til mine computere – uanset om det har været til en stationær eller en bærbar computer. Især de bærbare computere mangler en hel del på lydområdet.

Og det er dag også logisk, når man tænker på at pladsen på sådan en laptop er pænt trang. Det skal dog ikke afholde mig fra at have højttalere stående frit på bordet, og når den bærbare placeres på skrivebordet, er det blot at isætte højttalerstikket – så flyder musikken igen. Det er yderst sjældent at jeg lytter til musik på den bærbare uden eksterne højttalere. Så er jeg faktisk helst fri.

Mit budget har ikke været så hårdt ramt på området, som man måske umiddelbart skulle tro. Jeg har ganske vist lige skiftet til Speedlinks højttalersæt, som koster rundt regnet 1000 kroner, og før stod den på et par JBL højttalere, som jeg fik til omkring 800 kroner i en 3-butik. De højttalere som altså netop er blevet udskiftet, var et par Bose højttalere med overraskende god lyd trods en beskeden størrelse. De blev i øvrigt købt brugt for 350 kroner.

Speedlink Eufonia

Og nu står den altså på Speedlinks højttalersæt, Eufonia. De er erhvervet for lige omkring 1000 kroner, og der er tale om et subwoofersystem eller på dansk: et 2.1-stereo højttalersystem. I sættet indgår 2 små satellithøjttalere, der står på mit bord samt en kraftig subwoofer, som står ved siden af min stationære computer på gulvet.

Hvis man ikke kender til sådan et sæt, vil man måske tro at bassens afstand fra satelitterne på bordet gør at lyden er usammenhængende, men sådan er virkeligheden ikke. Du har diskant og mellemtone lige foran dig, mens bassens brummen indgår naturligt, og du tænker på ingen måde over at basenheden står på gulvet.

Speedlink Eufonia byder på et glimrende lydbillede, og selv om sådan et sæt aldrig kommer til at yde decideret hifi sound, er resultatet overraskende godt. Alt andet lige skal der være forskel på stuens hifi og så hjemmekontorets lydbillede. Tænk lige på, at hvis lyden ved computeren er bedre end i stuen, ville jeg jo aldrig forlade computeren …

Subwoofer på gulvet

Sættet fremstår pænt i et neutralt, smart sort finish, og den beskedne størrelse på satellithøjttalerne gør, at de ikke fylder mere end højst nødvendigt på mit rodede skrivebord. Subwooferen på gulvet måler tæt på 40 cm i højden og 30 cm i dybden. Men som sagt betyder størrelsen ikke så meget, idet den er ”gemt af vejen” under skrivebordet.

Subwooferen er udstyret med et tydeligt display, som fortæller hvor lydstyrken står, og ved hjælp af den medfølgende fikse fjernbetjening kan du skrue op og ned for volumen samt bassens styrke. Nu kan jeg godt lide fylde i musikken, så bassen står på niveau 5 ud af 6. Du kan ligeledes bestemme hvor meget diskant du ønsker via fjernbetjeningen. En mute knap gør højttalerne tavse på et splitsekund, hvilket er nyttigt, hvis telefon skulle ringe.

Automatisk strømsparetilstand

Skulle jeg forlade min computer for en stund, går højttalerne automatisk i strømsparetilstand og vækkes hurtigt når jeg atter går i gang ved tastaturet. Alt i alt er jeg meget godt fornøjet med Speedlink Eufonia, og jeg er ret sikker på at der går et stykke tid, før sættet skal skiftes ud til fordel for andre højttalere.

Skal der falde et par kommentarer omkring ting jeg savner, må det være en indgang til mine høretelefoner. Mit hjemmekontor står lige ved siden af soveværelset, og hvis jeg en gang imellem arbejder lidt sent om aftenen (og fruen dermed er gået i seng), er det rart at jeg lige kan sætte høretelefonstikket i højttaleren. Sådan et stik mangler på Eufonia-sættet, så her må jeg ned på gulvet og sætte stikket i computeren.

www.speedlink.com/?p=2&cat=363&pid=36721&paus=1

Læs også

1 Comments

  1. Allan F

    Inspireret af artiklen besluttede jeg mig til at udskifte mit Logitech sæt med en ellers rimeligt tung subwoofer til en 500 Kr seddel til et Speedlink Eufonia, som jeg fandt til 946 Kr. Mit førstehåndsindtryk lige ud af boxen var, at det er et meget stiligt og eksklusivt sæt, som klæder såvel lækre stationære som bærbare computere. Desuden er det et bedre sæt, end der følger med de fleste sovekammeranlæg, så der er skam flere anvendelsesmuligheder.

    Jeg forventede jo ikke hi-fi til den pris, men med et range på 150-2000 Hz, er man ganske godt dækket ind, og diskanten er meget lækkert dæmpet, så man er fri for “læspen”. Endvidere er det et kraftfuldt sæt, som kan tåle, at man skruer pænt op – og i modsætning til de nu aflagte fra Logitech, kan de håndtere, at man med DFX Audio Enhancer booster bassen – helt i bund timed. Det er en kolossal forbedring, da jeg mener, en bas skal mærkes – ikke høres. Bassen går lige i mellemgulvet, og der er ingen skinger-skarp diskant, så jeg er virkeligt godt tilfreds med, at jeg for et så beskedet beløb fik ny og forbedret lyd. Det æstétiske er i top, og det passer stilmæssigt til mit home cinema surround anlæg.

    Sættet er kompakt, og jeg ser det som en fordel, at man ikke har ladet det fylde mere end nødvendigt. Jeg arbejder på at etablere trådløs forbindelse efter NADY-konceptet. Man kan måske benytte det indbyggede infrarøde system, som den lækre fjernbetjening connecter med

    Reply

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.