Hjælp til svagsynede og ordblinde

Hjælp til svagsynede og ordblinde

Mange danskere har problemer med synet. Min egen alder nærmer sig et skarpt rundt hjørne inden for et par år, og det er tydeligt at det bliver sværere og sværere at læse alt det, der står med småt. Det begynder med andre ord at blive pinligt, når man ikke længere kan aflæse fedtproducenten på spegepølsen, eller hvis man lige skal have de helt fine specifikationer fra den lille smartphone med sig. Og apropos smartphone: vi kommer ikke uden om at mange tekster på de små fine skærme på nutidens telefoner godt kan virke en anelse underdimensionerede. Jeg har indtil videre holdt mig tilbage fra at læse e-bøger på min smartphone, fordi jeg synes det bliver for småt. Måske ændrer jeg snart holdning.

Nu kan jeg nemlig hente en gratis e-bogslæser, som henvender sig til svagsynede og ordblinde. Det er synscenter Refsnæs, der står bag en ny app til både iPhone og Android. Denne e-bogslæser hedder VI Reader, og med den installeret på din smartphone kan du få den til at tilpasse teksten fra e-bøger så den matcher dine ønsker: forstørrelsesgrad, forgrundsfarve, baggrundsfarve, lysstyrke, skrifttype, læseretning og linjeafstand kan tilpasses til lige netop dine ønsker.

I mange e-bogslæsere kan man forstørre teksten og ændre farverne en smule. De gør det dog ikke muligt at forstørre i en grad, som er tilstrækkelig for borgere med kraftig synsned-sættelse, ligesom man ikke kan tilpasse farver og lysstyrke så de passer til den enkeltes synshandicap, siger Tanja Stevns fra projektet bag app’en. De fik ideen til den lille app på baggrund af en undersøgelse af svagsynede børns læsning af bøger på tablets. Her viser det sig at det alt for tit giver problemer. Også ordblinde kan have glæde af at kunne skifte skrifttype, skriftstørrelse, forgrundsfarve og baggrundsfarve. VI Reader er skabt i samarbejde med Trygfonden. Hent denne lille nyttige app på AppStore og Google Play.

Apple AppStore: https://itunes.apple.com/dk/app/vi-reader/id553197112?l=da&mt=8

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.sensus.vireader

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.