Hardware til ny pc

Hardware til ny pc

Af KurtE, medlem på www.nettipsforum.dk

[Nedenstående er et godt indlæg, som forummedlemmet KurtE postede. Faktisk synes vi at det var så fint, at vi bad om at låne indlægget som egentlig artikel her på Nettips.dk. Medlemmerne har kommenteret indlægget, og du kan se den komplette tråd her

Jeg har i et stykke tid nu tænkt på at skrue en ny pc sammen, ikke fordi der er noget i vejen med den jeg har, men fordi det nærmest er blevet en besættelse, eller ret dyr hobby. Jeg bygger en ny pc næsten hvert 1-1,5 år.

Jeg har de sidste par dage siddet og set på hardware på nettet. Fakta er at der går mindst et halvt år før Intel kommer ud med deres nye high-end platform, “IvyBridge”, og det kan jeg ikke vente på. Den bliver garanteret også meget dyr. Amd er også på vej med deres nye Bulldozer platform, og den skulle være på markedet inden 3 måneder.

Intel er dyrere end Amd
I begyndelsen hvor jeg byggede pc’er, var de år hvor Amd havde førertrøjen på med deres Athlon Xp CPU’er. Den første Athlon Xp udkom i år 2001. Førertrøjen blev dog allerede 4 år efter overdraget til Intel igen, da Core2Duo CPU’en udkom. Siden da har Intel domineret markedet fordi deres CPU’er er hurtigere end Amd’s processorer, og teknologisk er de længere fremme, men de er til gengæld er de også en del dyrere.

Jeg er efterhånden ved at være godt træt af Intels priser, eller måske rettere mangel på top chips i prislejet 1200-1700 kr. Det er jo ikke kun CPU’erne, men også de bundkort man er nødt til at anskaffe også. Fordi de har et Intel chipset, og Intel socket monteret koster de ofte omkring det dobbelte, eller mere end Amd’s, hvis det skal være kvalitet

En High end CPU fra Amd
Amd’s topprocessor pt. er en AMD Phenom 2 X6 Black Edition, altså en CPU med 6 CPU’er i én.
Intel har også en 6 core CPU på markedet, Intel Core i7-980X, den koster over 6000 kr. Amd’s koster 1250 kr., og jeg vil æde min gamle hat på at man som “almindelig” pc bruger ikke kan mærke den store forskel i ydelsen. Amd’s CPU er helt igennem en tip top, high end CPU. Det spændende, og det som gør at man kan få mere for pengene hos Amd, er ud over CPU’en, bundkortet. Ser man på de bundkort der ville passe fint med de to nævnte CPU’er, så ligger de med Intel chipset på omkring 1800kr eller mere, vel og mærket hvis det skal være kvalitet.

Jeg fandt et ualmindeligt lækkert Gigabyte bundkort til Amd’s socket AM3+ til kun 1250 kr. på nettet, ikke nok med at det har 2x Usb3 superspeed udgange, men det har også 6 Satakonnektorer hvor de alle er de nye der kan leverer hastigheder op til 6 Gbits/s. Da jeg samtidig har tænkt at købe en af de nye SSD Sata3 diske er det også nødvendigt at have et bundkort der kan køre de hastigheder. SSD Sata3 diske kan læse med op til 550 Mbps.
Det Gigabyte bundkort jeg omtaler er simpelthen en skønhed, og med alle de muligheder man kan ønske sig. Det koster 1250 kr., og det er i min optik meget billigt for et så gennemført tip top high-end bundkort.

Jeg skifter formentlig til Amd
Så jeg har svært på fornemmelsen at min næste pc bliver en Amd baseret. Om ikke andet så af ren nysgerrighed, nu er det efterhånden 6-7 år siden jeg havde min sidste Amd CPU. Prisen for CPU, bundkort og en 120 gigabyte Sata3 SSD disk bliver ca. 4800 kr., resten af hardwaren har jeg liggende fra tidligere, eller det sidder i min nuværende pc. Havde jeg skulle købe noget tilsvarende i Intel ville prisen nok blive omkring 6500 kr. har jeg løseligt regnet det ud til.

Hvem er det nu lige jeg skriver alt dette til? Tja måske nok mig selv. Jeg skal jo selv overbevises efter 6 år med Intel, men håber at det også kan give andre blod på tanden. Der findes andet end Intel, og samler man pc’en selv og bruger nogle dele man evt. har i forvejen (kabinet, strømforsyning, Ram osv.) kan man faktisk godt få en super pc for rimelige penge.

Fordelen ved Amd er jo at man faktisk kan få samme ydelse pengene, i al fald i prislejet 1000-1800 kr. for CPU, og hvad angår bundkort er forskellen ofte endnu større, hvis man går efter high-end kvalitet.
Det bundkort jeg har nævnt er et helt nyt high-end board, et sådant får man ikke til 1250 kr., hvis der står Intel på chipset og socket, det vil nærmere blive omkring 2500 kr.

En speciel tilfredsstillelse
Ps. Jeg skal måske lige tilføje, at skal man anskaffe alt hardware, og altså ikke har noget liggende, man kan sætte i den nye pc, så bliver prisen selvfølgelig noget højere. De første pc’er jeg byggede, endte som regel på en prislap på 6000 kr., og i dag ville det nok blive omkring 9000 kr., så det er som sådan ikke billigere at bygge selv, men det er sjovt, man får de komponenter man selv vil have i pc’en, og som kan genbruges, og det er altså en speciel tilfredsstillelse selv at have bygget sin pc.

Her er links til det hardware jeg har nævnt:
AMD Phenom II X6 1100T Black Edition:
http://www.octeamdenmark.com/anmeldelser/50-processer/1230-amd-phenom-ii-x6-1100t-black-edition.html

Gigabyte GA-990FXA-UD5:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3891#ov

Intel Core i7 980X Extreme:
http://www.proshop.dk/CPU/Intel-Core-i7-980X-Extreme-Edition-2209050.html&ref=edbpriser

Ocz Sata3 SSD Disk:
http://www.ocztechnology.com/products/solid-state-drives/sata/sata-iii.html

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.