Guide: sådan downloader du fra nettet

Guide: sådan downloader du fra nettet

Internettet flyder med gratis programmer og spil. Vi viser hvor let det er at få fingrene i honningkrukken.

Lige siden internettets gennembrud er det til stadighed blevet lettere at hente diverse programmer og spil derfra. Det flyder mildest talt med alskens software og spil på nettet, og i mange tilfælde er der tale om gratis tilbud, som folk kan downloade kvit og frit. At downloade betyder egentlig blot at man kopierer noget fra internettet, og hvis man først har fået smag for at finde og downloade programmer fra nettet, bliver internetforbindelsen for alvor sat på overarbejde. Problemet for mange er imidlertid at finde ud af, hvordan man downloader og installerer et program eller spil. Det er ikke spor svært. Se bare her, hvor jeg tager udgangspunkt i et godt, gratis program: den anerkendte browser Firefox, som er et godt alternativ til Microsoft Internet Explorer.

Køre, Gemme eller Annullere
Først og fremmest handler det om at kende webadressen på det program, som man ønsker at downloade. Her anbefaler jeg at tage fat i Googles søgeboks og indtaste navnet på det ønskede program. Man kan også besøge nogle af de talrige hjemmesider, som byder på programmet i stride strømme. Ved at besøge webstedet www.mozilla-europe.org ser man relativt hurtigt knappen Hent Firefox 3. Der er stor forskel på hvordan firmaerne guider os læsere hen til deres programmer, men generelt er der tale om tydelige afmærkninger, så man ikke behøver at lede alt for længe efter programmerne. Sådan er det i al fald med Firefox, hvor der er tale om en bemærkelsesværdig grøn knap på en lyseblå baggrund.

Når man klikker på denne knap, vil man efter få sekunder få en dialogboks frem på skærmen, som spørger om man vil Køre, Gemme eller Annullere. Her vælger man typisk at gemme filen på harddisken, da man selv kan bestemme, hvornår man vil installere programmet. Hvis man vælger Kør, hentes programmet ned til computeren, hvorefter installationen automatisk sættes i gang, og det er ikke altid hensigtsmæssigt.

Et klik på Gem-knappen resulterer i et nyt spørgsmål: hvor skal installationsfilen gemmes? Her har jeg gjort det til en vane at gemme sådanne filer på Skrivebordet. Så husker jeg nemlig at slette denne fil, når programmet er installeret. Herefter starter selve processen med at hente filen på godt syv megabyte ned til Skrivebordet. Når alt dette er tilendebragt, kan du lukke internettet ned og kaste et blik på Skrivebordet.

Slet øjeblikkeligt
Her ligger den installationsfil, som du netop har downloadet. Et dobbeltklik er nok. Herefter går selve installationen af Firefox automatisk i gang. I 90 procent af alle tilfælde starter sådanne installationer op ved hjælp af en guide. Det er naturligvis en god ide at være en anelse vågen under installationen, men i de fleste tilfælde kan man følge de forslag, som guiden anviser. Når installationen er færdig, foreslår Firefox selv at importere en række indstillinger fra Internet Explorer. Det er en nem måde at hente eksempelvis Foretrukne ind i Firefox. Og så er den sag ellers bragt i orden, Firefox blev downloadet og efterfølgende installeret. Når det er bragt på plads, kan man med fordel slette installationsfilen, som ligger på Skrivebordet, for den ligger såmænd bare og fylder.

Inden man nu går helt download-amok, er der visse ting man bør overveje, inden klikfingrene går på overarbejde. Først og fremmest er der en vis virusfare man skal have i tankerne inden man downloader løs fra nettet. Det er en soleklar risiko at løbe, hvis man henter filer fra nettet. Det meste software eller spil, som hentes fra nettet, er helt virusfrit eller uden anden snavs, men der er desværre også det modsatte. En installation af programmer, som indeholder virus kan vise sig at blive skæbnesvangert. Derfor anbefaler langt de fleste viruseksperter, at man scanner downloadede filer grundigt for virus, inden man sætter installationen i gang. Dette gøres typisk ved at højreklikke på installationsfilen – altså den fil man netop har downloadet – og bede antivirusprogrammet om at scanne filen for virus. Hvis der er ugler i mosen med virus til følge, vil antivirusprogrammet brokke sig, og så råder jeg altid folk til at slette filen øjeblikkeligt.

Slutteligt skal der ”advares” mod at påbegynde en karriere som aktiv downloader på nettet. Det kan nemlig være meget vanedannende. Rigtig god fornøjelse.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.