De fleste vælger i dag at lade det digitale kamera blive liggende derhjemme. Hvis der skal tages billeder, er det typisk din smartphone, der tages i brug, og de fleste smartphones anno 2017 er udstyret med ganske udmærkede kameraer. Her får du en guide til at tage det gode billede med din smartphone med tak til Sony Mobile, der gav os inspirationen via en pressemeddelelse.
Inden vi går i gang er det værd at bemærke at billedets kvalitet afhænger af personen, der ”knipser”. Uanset hvor godt kameraet er, skal der en vis billedforståelse til for at tage det gode billede.
– I dag er næsten alle mobiltelefoner udstyret med fremragende kameraer, som leverer billeder i virkelig høj kvalitet. Men én ting er den tekniske kvalitet af billedet såsom lys, farver, kontrast mm., noget andet er kvaliteten af selve motivet på billedet – komposition, format og den stemning, man gerne vil formidle. Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvor flotte dine billeder bliver, og blot små ting kan gøre en stor forskel, siger Morten Johansen, marketingchef hos Sony Mobile i Danmark.
Her følger 6 gode råd til det gode billede – taget med din smartphone
-
Formatet
Hvordan holder du din smartphone, når du fotograferer. Liggende eller på højkant – eller måske ligefrem panorama? Der er ingen facitliste, så det er her at dit personlige skøn er vigtigt. Panoramafotos er oplagte til solnedgange, og hvis du skal vælge imellem liggende og stående format, så bid mærke i de naturlige linjer i motivet.
-
Omgivelserne
Træk omgivelserne med ind i kompositionen af dit billede. Der er flere smukke detaljer omkring dig, end du aner. Solens lysstråler kan skabe magi og det samme kan bølger eller dråber i vand. Husk at gå tæt på motiverne for at få så detaljerede billeder som muligt.
-
Zoom
Mange har tendens til at zoome ind på motivet. Nymodens kameraer kan zoome kraftigt, men det bliver tit noget juks, hvis der er zoomet for kraftigt ind. Du risikerer at billedet bliver sløret, og der skal en mere rolig hånd til, hvis der er zoomet ind. Gå i stedet tættere på motivet. Hvis det ikke er muligt, kan det være du tage billedet på afstand på normal vis, og så efterfølgende beskære billedet.
-
Blitz / flash
Der kan være god mening i at undgå at bruge blitz. Billeder med blitz bliver desværre sjældent gode. Tag hellere for mørke end for lyse billeder. Du kan trække billederne ind i et billedprogram og redigere dem lysere. Det kan de fleste gode billedprogrammer sagtens magte.
-
Solen
Hvordan står solen på himlen i forhold til dit motiv? Hvis du fotograferer mod solen, risikerer du at motivet bliver en silhuet. Prøv i stedet at tage billedet fra modsat side og få motivet til at fremstå klarere. Husk at blitz somme tider kan gøre mirakler – også i dagslys.
-
HDR
Vi slutter af med lidt teknik. Din smartphone har givetvis forskellige indstillingsmuligheder. Her bør du aktivere HDR, som står for High Dynamic Range. Så får du nemlig knipset billeder med større farvedynamik.
Hvis du får behov for lidt ekstra billedbehandling, findes der gode tilbud på nettet. Læs mere om Smart billedbehandling online.
Hent flere gode tips og tricks her: www.sonymobile.com/dk/xperia/photography/