Gratis virusbeskyttelse – så godt beskytter de dig

Gratis virusbeskyttelse – så godt beskytter de dig

Virusbeskyttelse er et must i dagens pc’er. Men behøver du at lægge  hundrede kroner i det per år – eller klarer du dig med et gratis antivirusprogram? At være uden antivirus på computeren er for de fleste lige så utænkeligt som at køre i bil uden sikkerhedssele.

Og med bind for øjnene. Truslen fra skadelig kode og måden de kommer ind i pc’en er øget i antal fra år til år og sikkerhedsfirmaerne fører en stædig kamp for at følge med.

Men for mange føles det som en tung ekstra omkostning at bruge flere hundrede kroner om året på kommercielle sikkerhedsprogrammer. En student der har hul i lommerne 🙂 og derfor ikke har pengene og har mulighed for at købe egne licenser, vil måske vende blikket mod de gratis antivirusprogrammer.

Side om side med antivirusgiganter som Symantec og Kaspersky findes en håndfuld firmaer som tilbyder tryghed i form af gratis antivirusbeskyttelse. Blandt andet Microsoft. De fleste er faktisk også udbydere af kommercielle betalingsprogrammer med flere funktioner.

Desuden indser udbyderne at ikke alle kommer til at betale for virusbeskyttelse, og jo flere pc’er på internettet som er ubeskyttede og kan inficeres og siden udnyttes til angreb, desto større bliver truslen mod resten af pc’erne. Det mister selv antivirusfirmaer på, eftersom de får sværere ved at beskytte sine kunder.

Gratis antivirusprogrammer har ikke mange funktioner. Bare mindst muligt for at undgå at få pc’en snasket ind med forskellige former af skadelig kode som virus, orm, spion-programmer og rootkit. Et par af de antivirusprogrammer som er testet har også lidt ekstra beskyttelse for webbrowseren (søgesiden).

De bedste af betalingsprogrammerne er klart mere effektive på hurtigt at opfange og beskytte mod virusangreb, plus at du får en hel del flere funktioner til at holde pc’en sikker. Men for en smart bruger som ikke vover sig ind på alt for risikable sager på nettet kan de gratis antivirusprogrammer faktisk række langt.

I de tester der er anvendt er der benyttet virus laboratoriets AV-Test i den hårde ende, og de fire antivirusprogrammer der har været testet, har de alle fået et ”godkendt”-stempel. Det siger en del, for det er ikke altid at ens betalingsprogrammer for det.

Test af fire gratis antivirusprogrammer

Avast Free Antivirus

Med Avast slipper du for at få en masse crap ind, som små ekstra toolbarer og så videre, det eneste du skal tage stilling til under installationen er om du ønsker at få lagt chrome ind medfølgende.

Avast er funktionspakket. Foruden fuld virusbeskyttelse og adfærdskontrol får du surf-overvågning med blokering af risikable sider, klassificerede websøgninger, beskyttelse af chat og e-postklienter, og mulighed for at fjernstyre en pc med Avast fra en anden, således at du kan få hjælp fra en mere pc-kyndig kammerat. Interfacet er tydeligt med udførlige rapporter og statistik.

Antivirusbeskyttelsen er delvis internetbaseret, hvilket indebærer at opdateringer ”strømmer” til programmet hele tiden i stedet for ar der kunne downloades en ny signatur med jævne mellemrum. Det kræver dog konstant opkobling, ellers tager det for lang tid at opdatere så snart du går online.

AV-test giver Avast godkendt, men programmet går glip af visse aktuelle virus og klarer ikke virusfjernelse og systemreparation lige så godt som andre. Alt for svage pc’er kan forstyrres af at Avast er lidt besværlig.

Konklusion: + Godt med funktioner, stilfuldt og brugervenligt.

Minusser: Visse mangler i reparation. Tager systemresurser.

Seks point ud af ti point

AVG Anti-Virus Free Edition

En anden favorit er AVG som er blevet meget populær de seneste år. Et relativt pålideligt, resurseeffektivt antivirusprogram og med diskret beskyttelse som passer selv for lidt langsomme pc’er, da den kræver få processorresurser og hukommelse.

Funktionsmæssigt er det her mere beskedent end med Avast. AVG har et simplere interface og med mindre udførlig information om hvad som hænder på pc’en og på netværket. Men det betyder ikke at antivirusprogrammet har en brist på funktioner. Tværtimod. Her findes for eksempel aktivt surfbeskyttelse, klassificerede søgeresultater og en tilstand for minimal forstyrrelse når du bruger spil. Antivirusbeskyttelsen er utrolig effektiv, fremfor alt er AVG god til at rense det meste af det væk som den finder. Ydeevnen påvirkes kun lidt, men AV-test får en del irriterende falske alarmer med i sine test.

Programmet kan også lave en generel analyse af Windows og fortælle om du har unødige filer, registerposter med mere. For at at fjerne disse behøver du dog opgradering til betalingsversionen. En sidste funktion kalder AVG for ”identitetsbeskyttelse”. Men hverken i antivirusprogrammet eller på AVG’s hjemmeside findes der nogen information om hvad det er som beskyttes eller hvordan.

Konklusion: + Resurseeffektivt. God virusrensning. Godt med funktioner.

Minusser: Manglende sprog. Til tider rodet. Falske alarmer.

Syv point ud af ti. Bedst i test

Microsoft Security Essentials

Da Microsoft afslørede at de ville tilbyde gratis antivirus til alle Windows-brugere troede mange at det ville lægge konkurrenterne ned. Og kanske det kunne have været så, hvis ikke første version af Security Essentials havde været så infernalsk dårlig. Efter nogle opdateringer er beskyttelsen blevet mærkbart bedre end tidligere. Det betyder dog stadig at de ikke udgør nogen trussel for de andre gratis-varianter. De bedre kommercielle antivirusprogrammer behøver absolut ikke at være urolige. Security Essentials er ekstrem enkelt. Det har beskyttelse mod alle former for skadelig kode med overvågning og virusskanninger med periodiske opdateringer af signaturer. Det er alt.

Konklusion: + Let at anvende. Renser fundne virus godt.

Minusser: Manglende funktioner. Dårlig til at finde virus. Tager en anelse for meget resurser.

Fire ud af ti point

Panda Cloud Antivirus Free

Til slut præsenteres en lidt anderledes løsning fra Panda Security, deres Cloud Antivirus Free. Panda er af de første sikkerhedsfirmaer som tilbyder en ægte cloudløsning for privatpersoner. Det her er også blevet en meget populær løsning i firmaer og kaldes derfor ”security as a service”.

Kort og godt indebærer det bare at du har et minmalt antivirusprogram installeret på computeren. Det taler med Pandas server, hvor kodeanalysen, matchningen mod signaturer og så videre sker. Det gør at du får minimal belastning på din pc, og opdatering af funktioner og virusinformation i realtid. Resultatet er indlysende. Her får vi den i særklasse bedste virusdetektion i testen, lidt systempåvirkning og få falske alarmer.

Derimod er Panda Cloud Antivirus ikke lige så god til at rense op på inficerede pc’er som visse konkurrenter. Og foruden bare antivirusbeskyttelse mod skadelig kode samt muligheden for at sætte USB-sticket i karantæne, byder Panda ikke på flere nyttige funktioner, men er faktisk lige så ringe som Microsoft Security Essentials. Er det kun virusbeskyttelse du har brug for, og har konstant forbindelse, er dette dog et rigtigt godt valg.

Konklusion: + Vældig god til at opfange virus. Enkel og let anvendt.

Minusser: Mindre affald. Minus i rensningen. Få øvrige funktioner.

Seks ud af ti point

Antivirusprogrammerne blev testet på en bærbar pc med AMD E-450 processor, fire gigabyte ram og 320 gigabyte harddisk. Programmerne blev gennemgået manuelt og vurderet for anvendelse og funktionalitet. Måling af antivirus-motorer, og systemets konsekvenser blev foretaget af AV test org. Hvilket gratis antivirusprogram bruger du?

Kilde: idg.se og PC for alla

 

 

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.