Gratis tips: Køb af ny computer

Gratis tips: Køb af ny computer

Af Kim Søndergaard, www.kimsondergaard.dk

Nu er vi jo i starten af det nye år, snart er der konfirmationer, der uddeles huer til juni, og i august starter der en masse nye elever i studierne.  Uanset hvilke aldersgrupper vi fokuserer på, så vil vi alle som regel gerne have vores egen bærbare computer. Vi har måske gået og sparet op igennem nogen tid, eller vi har lyst til at bruge pengene, som vi fik i gave. Så nu står vi altså og tripper: hvilken computer skal jeg købe? Det er et spørgsmål, der er utroligt vanskeligt at besvare let og nemt, for en masse faktorer er i spil. Denne gratis guide er ment som et forslag til folk, der ønsker hjælp til emnet: køb af ny computer.

Men inden du går ud og bruger de penge på en ny computer, så undersøg markedet først.  Jeg hjælper dig gerne, for du må for guds skyld ikke falde for sælgerens tale. Han er uddannet til at sælge dig computer og udstyr. Han står måske konkret ved en computer og viser dig finesser, ting og sager. Den ny computer virker måske hurtig, og det er den sikkert også den første uge, men efterfølgende når du får installeret programmer og brugt den et stykke tid, så bliver den langsommere og langsommere. Og langsommere… 

Hvilken processor skal jeg vælge?

Når du nu er ude og kigge på computer, både i butik og på nettet, er der nogle ting du skal være opmærksom på. Mange producenter sælger en bærbar til billige penge med hele 8 GB RAM. Wow, tænker man. Men det er altså ikke sikkert at den er så god, trods de 8 GB RAM. Der er nemlig andre spilleregler end blot RAM. Nu bliver det en anelse teknisk, så forsøg at holde tungen lige i munden. 

Vi har mange typer processorer/CPU’er på markedet, nogle er dårlige, nogle er gode. nogle er bedre end gode. Du behøver ikke det helt vilde, hvis du bare surfer og skriver lidt mails, men det er en god ting at købe noget ordenligt, netop fordi tingene går så hurtigt. Allerede nu har Microsoft eksempelvis annonceret Windows 9, og dermed kommer der sikkert lidt højere krav til maskineriet. Hvorfor så ikke købe en maskine, som du ved kan holde til mindst én opgradering. Nogle af de CPU’er jeg ofte erfarer er langsomme efter kort tid og ofte bliver meget varme, er AMD CPU’erne. Disse holder jeg mig personligt fra og hører sjældent om nogen, som er glade for en bærbar med en AMD CPU.

Så kommer vi til den gode CPU, Intel. Intel CPU’er er generelt ret gode, med undtagelse af de billige modeller, som f.eks. Intel Celeron. Når jeg snakker Intel, så snakker jeg om Core i serien.  Intel Core i3 fås i en Dual core / 2 kernet version, hvilket er fint til mindre opgaver som fx Word,  Excel, internet og musik. Dog er det ikke sikkert, at den ny computer vil arbejde så hurtigt, hvis du har en masse programmer kørende på én gang. 

Intel Core i5 og Intel Core i7

Intel Core i5 fås både i en Dual core, og i en Quad Core / 4 kernet version, hvilket strækker sig fra opgaveskrivning til hård gaming, alt efter hvilken man får fingrene i. Hvis man vil op i Superligaen, er Intel Core i7 ofte det kloge valg. Denne processor fås også i en Dual Core, Quad Core, og en SixCore / 6 kernet version, og denne kaperer også opgaveskrivning og hård gaming. Hvis du køber en ny bærbar, bør du straks undersøge hvilken processor, der ligger indbygget. Køber du fx en bærbar med Intel Core i5 Dual Core, så regn ikke med den vildeste spille-pc. Den vil dog være fin til internet, mail, musik lette opgaver og nogle spil, men skal din nye computer kunne spille nyere spil, skal du ikke kun tænke på CPU. Grafikkortet skal nemlig også være klar til disse nyere spil.

Personligt sidder jeg med en Macbook pro 13” med en i5 Dual Core og 4 GB ram. Idet at det er en processor fra intel i serien, så er der indbygget “okay” grafikkort, men ikke noget til vild gaming. I mit tilfælde kan den dog godt trække Diablo 3. Jeg har planer om mere RAM og bedre harddisk. Det er dog særdeles vigtigt, at du gennemtænker hvad du skal bruge din ny computer til.

Køber du en studiecomputer, så er det ikke helt hen i vejret at købe en i5 eller i7, medmindre du har tænkt dig at behandle den hårdt. Køber du en Dual Core, så får du en fin studie computer, og køber du en Quad Core, får du en super fed studie pc, som vil kunne holde til nogle opgraderinger i form af styresystem. I dag får man som regel 4 eller 8 GB RAM ved en ny computer, og derfor vil jeg ikke komme så meget ind på RM spørgsmålet, men jo hurtigere jo bedre!

Hvad skal jeg vælge?

Skulle jeg remse op hvilket indhold jeg gerne ville have i en ny computer, ville det være følgende:

Intel Core i7 Quad Core 3,6 Ghz

8 GB RAM 1600+ mhz

Den korte version og måske mere tekniske:

CPU: Intel core i Serien, Dual Core, Quad Core eller Six Core 2,0 Ghz +

RAM: 4-8 GB RAM, gerne omkring 1600 Mhz

Harddisk: Pladsen er op til en selv, men gerne en 7200 rpm harddisk eller en SSD. 7200 rpm er hastigheden, som skiven inde i harddisken roterer med og sikrer en hurtigere læsning. SSD er det nye, men desværre ret dyre, dog er man her ikke afhængig af en roterende skive, men hukommelses blokke, som er op til 10 gange hurtigere.

Grafikkort: Her er jeg desværre ikke så stærk, men af tidligere erfaring så går man ikke galt, hvis man køber en computer med Geforce grafikkort – vel at mærke hvis man vil spille mere krævende spil. Regner man ikke med at spille på den bærbare computer, er dette ikke relevant, da der i CPU’en ligger et indbygget grafikkort.

Hvis du imod alt dette stadig vil have det billigste, så kig i det mindste efter en Intel Atom CPU. Denne type er en billig CPU, men som rent faktisk gør arbejdet okay, og bedre end de fleste AMD CPU’er og Intel Celeron.

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.