Tiden går og for hver dag der spadserer af sted, skal vi lære at leve med at vi bliver mindre og mindre anonyme. Det er snart slut med at putte os, og bedst som vi troede vi kunne være helt os selv, er der nogen som ved hvad vi foretager os.
Det sker i den virkelige verden, hvor der snart er kameraer på hvert gadehjørne. Udefrakommende trusler samt banditnarrestreger gør at kamearerne snurrer lystigt døgnet rundt 24/7, så rette vedkommende efterfølgende kan tage os på fersk gerning, hvis vi går over den regelrette streg.
Det sker også i den virtuelle verden, hvor din computer er en nymodens sladderhank. Windows 10 holder øje med din gøren og laden og kan finde på at sende små beskeder hjem til Onkel Microsoft. Og almindelige hjemmesider genererer cookies på din harddisk, så de kan genkende dig næste gang du kommer forbi.
Google forudser epidemier
Og så er der jo store aktører som Facebook og Google. Halløjsa, de ved meget. Eller rettere: de ved jo alt som du næsten giver dem lov til at vide. Facebook ligger lige til højrebenet:
Hvis du skriver at du hedder Allan, er gift med Lone og I bor i Svendborg, samtidig med at du noterer at du driver selvstændig it virksomhed og at de seneste billeder i øvrigt stammer fra Canada, så lægger Facebook 2 og 2 sammen. De begynder at have en ret skarp profil af dig.
Og så er der jo søgemaskinen Google, som også indsamler mange data om dig. Ved du for eksempel, at dine søgninger i Google samles sammen i en mængde big data. Ved du for eksempel, at Google kan forudse næste influenza epidemi inden lægerne kan?
Lad os kaste et blik på Googles tjenester, som mange af os elsker, men som også er noget nysgerrige efter at vide en masse om os.
Relevante annoncer
Når du surfer hen over Googles søgemaskine og når du bruger deres tjenester som Gmail, Maps og mange andre, fordrer du Google med nyttig viden om dig selv. Denne viden samles ind, og Google forsøger herefter at vise dig relevante annoncer. Når en annonce er relevant, er sandsynligheden for at du gør brug af annoncen større.
Søgehistorik
Google holder også med hvilke søgeord du indtaster i søgemaskinen. Hvis du – som jeg – oftest er logget ind på din Gmail, når du surfer på nettet, husker Google præcist hvilke søgeord du indtastede hvornår. Prøv at hoppe herind og se om Google har noget på dig.
Hvor er du?
Hvis du samtidig har en Android smartphone, har du med stor sandsynlighed også koblet den geniale app Maps til. Maps er en suveræn GPS app, som kan hjælpe dig fra A til B. Maps holder også øje med hvor telefonen befinder sig på forskellige tidspunkter. Den sover stort set aldrig. Derfor ved Google udmærket hvor du har været og hvornår. Har du alibiet i orden? Tjek dine bevægelser her.
Hvem (mis)bruger dine data
Hvis du har en Google konto, for eksempel en Gmail, og du installerer apps på din smartphone, har du måske bemærket at du somme tider kan logge ind på en ny tjeneste via dit Google login? Det er jo ret smart, men har du overblikket over hvilke apps, der kan trække på dine Google informationer? Tjek det ud her.
Træk det hele ud af Google
Hvis du kunne tænke dig at hive en kopi af alle informationer ud af Google – øh, Google bevarer naturligvis originalen – er det muligt via dette link. Her får du mulighed for at eksportere alle informationer i én pakket zip-fil, som du kan få tilsendt direkte via mail eller downloade til dit Google drev, Dropbox eller OneDrive.
Er du forbavset?