Google Chrome – Googles browser

Google Chrome – Googles browser

Google er klar over at der skal nye tiltag til hvis de skal bevare magten på internettet. Nyeste påfund er en splinterny browser.

Hvilket program bruger du, når du surfer løs på internettet? Et forsigtigt gæt er at du dobbeltklikker på Microsoft Internet Explorer. Det er nemlig det mest anvendte webprogram – browser – som bliver benyttet, når nettets hjemmesider skal kigges igennem. I nettets barndom var det browseren Netscape, som dominerede markedet, men da Microsoft lagde Internet Explorer ind som en del af Windows styresystemet, blev Netscape overhalet og i dag er Netscape næsten afgået ved browserdøden. Microsoft Internet Explorer er herskeren, men de senere år er små græsrodsbrowsere dukket op, og de forsøger at vriste en del af magten fra Microsoft.

Det er især browseren Firefox, der vinder betydelige andele af segmentet, men også en browser som Opera gør, at Microsoft ikke bare kan ligge på den lade side og sole sig med laurbær om halsen. For laurbærrene strammer, hvis man ikke respekterer konkurrenterne, og nu tyder meget på, at Microsoft får endnu mere at se til. Microsofts helt store konkurrent på internettet, Google, præsenterede i tirsdags deres helt egen browser. Den hedder Chrome, og den indeholder elementer, som nok skal vække glæde hos mange af os netsurfere.

Helt gratis browser
Som webnørd fulgte jeg interesseret med, da det for nyligt kom frem, at Google var på trapperne med deres egen browser. Det har længe været et velbevaret rygte (og en slet skjult hemmelighed), at Google nok pønsede på en ny browser, men vi er mange, som naivt troede, at hvis der var hold i historien, ville vi have fået syn for sagn på nogle af nettets mange hjemmesider. At Google udviklede en ny browser er blevet brugt i talrige forsøg på at skabe den mest troværdige aprilsnar, men hver gang er rygterne skudt ned med en veludrustet haglbøsse. Derfor var overraskelsen en kendsgerning, da jeg en tirsdag aften i starten af september søgte løs på nettet og fandt ud af, at den var god nok: Google lagde deres nyeste påfund ud til gratis download på internettet: browseren Google Chrome var en realitet.

Der skal såmænd ikke så meget til for at få installeret Google Chrome. Man henter en lille fil på nedenstående hjemmesideadresse, og når man dobbeltklikker på denne fil, henter programmet selv resten direkte på internettet. Bemærk at der i første omgang kun er tale om en beta-version, og at den kan indeholde fejl. Når alt er downloadet og browseren starter op for første gang, henter den selv mange af de indstillinger man har liggende fra Microsoft Internet Explorer. Jo, Google er udmærket klar over at de fleste anvender konkurrentens browser. Og så er man ellers parat til at kigge den lille ny efter i sømmene.

Nem adgang til favoritterne
Og kan Google Chrome så noget, som Internet Explorer eller Firefox ikke kan? Tja, en browser er jo egentlig blot et simpelt program, som præsenterer internettets hjemmesider for os netsurfere, og selv om der er forskel på brugerflade, udseende og funktioner, så minder de forskellige browsere overordnet set en del om hinanden. Google Chrome er ikke den store undtagelse. Og dog. Allerførst blev jeg nemlig en kende skuffet, da jeg oplevede det meget spartanske og skrabede udseende, som Google Chrome byder på, men jeg blev hurtigt glad igen, for hvorfor bruge en masse plads til noget, der kan gøres nemmere?

Et lysende eksempel er adresselinjen, som man typisk bruger til at skrive en www-adresse ind i. I Google Chrome er adresselinjen også brugbar som søgefelt, og hvis man klikker på en lille stjerne i feltet, tilføjes den aktuelle webside som en favorit, så den ligger lige til højrebenet næste gang du vil besøge hjemmesiden. Noget nyt er desuden fanebladet ”Ny fane”, som viser miniaturebilleder af de hjemmesider, som du oftest besøger. Det er en smart måde at komme i hurtig kontakt med de hjemmesider, som man hyppigst besøger.

Og hurtig er Google Chrome. Sådan helt generelt. Fra det øjeblik man indtaster en www-adresse og trykker på Enter-tasten, fornemmer jeg at det går pænt stærkt med at hente hjemmesiden ind på min skærm. Lidt paradoksalt oplevede jeg en svag indlæsning for første gang, da jeg skulle tjekke min Gmail – en gratis e-mailtjeneste som Google stiller til rådighed. Nu er denne omtale af programmet helt udokumenteret, da jeg først er ramlet ind i Google Chrome for godt en halv time siden. Førstegangsindtrykket er positivt, og jeg glæder mig til at give Google Chrome en række stresstest de kommende uger. Fortsættelse følger.

Bruger du Chrome?

www.google.dk/chrome

Læs også

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.